Hvordan steke saftig kyllingfilet
Kyllingfilet eller kyllingbryst er perfekt hverdagsmat – jammen er det ikke så ille som helgemat heller! Selv om nordmenn elsker og spiser kyllingfilet ganske ofte, syns mange tilberedningen kan være vanskelig. Lær deg en gang for alle hvordan du tilbereder en saftig og perfekt stekt kyllingfilet – vi gir deg alle gode tips her!
Magert kjøtt
Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kyllingen. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett, og en kyllingfilet uten skinn inneholder kun 1,1 % fett. De fleste kyllingfileter selges uten skinn, men man kan også få tak i kyllingfilet med skinn som jo er litt mer fett på, men som også gir en ekstra god smak og saftighet til kjøttet. Den milde egensmaken på kylling gjør at alle sorter krydder og urter kan tilsettes under steking.
Bruk steketermometer
Kyllingfilet bør gjennomstekes, og kan da lett bli kjip og tørr. En saftig filet får du med å ha kontroll på kjernetemperaturen! Bruk derfor gjerne et steketermometer når du steker kyllingfilet. Det gir en pekepinn på om kjøttet trenger mer tid i pannen/ovnen eller kan legges til hviling. Kylling bør gjennomstekes og kyllingfileten er ferdig stekt på 68 °C, men husk at temperaturen vil øke 1-3 °C under hviletiden. Og bikker temperaturen litt over 70 °C grader er det igjen fare for at kyllingfileten blir tørr - med andre ord: kort vei fra gjennomstekt til tørr. Les mer om steke- og koketips på kylling.
7 enkle steg for steking av kyllingfilet i panne
Kyllingfilet kan varmebehandles på mange måter, men blir ofte stekt i en stekepanne, eventuelt en gryte med lokk fordi det er raskt og enkelt.
- Tørk kyllingfiletene med kjøkkenpapir før du krydrer. Da får du en jevnere og finere stekeskorpe.
- Krydre med salt og pepper, eventuelt annet krydder for ekstra smak. Bland gjerne salt og pepper med for eksempel paprikapulver og tørket timian. Eller lag deg en egen rub, med din favorittsmak!
- Varm pannen eller gryten til middels god varme, ha i margarin, eller en blanding av olje og smør. Bruker du både olje og smør under stekingen, får du den gode smørsmaken uten at smøret svir seg. Margarinen tåler varme godt. Her kan du lese mer om fett til steking.
- Når margarinen/smøret slutter å bruse, legger du i kyllingfiletene. Legg dem med «skinnsiden» ned, spesielt dersom du skal steke kyllingfilet med skinn.
- Stek filetene i 2 minutter på hver side for å få en jevn og fin stekeskorpe. Har du bare krydret med salt og pepper, kan det være ekstra godt å legge et par hvitløksfedd og en kvist timian eller to i pannen sammen med kyllingen.
- Legg på lokk eller dekk pannen/gryten med aluminiumsfolie, skru platen ned på svak varme, og etterstek i 4-6 minutter under lokk avhengig av tykkelsen på kyllingfileten. Et litt større kyllingbryst trenger noen ekstra minutter på å bli gjennomstekt. Sjekk med et steketermometer eller i bretten mellom filet og innerfilet om det er ferdig.
- Hvil kyllingfiletene et par minutter slik at kjøttsaften ikke renner ut med en gang du begynner å skjære i dem. Si farvel til tørr og kjip kyllingfilet og sett tenna i saftige og perfekt stekte fileter.
Du har fått kontroll på stekingen av fileten, men lurer på hva du skal ha til. Kanskje det kan friste med kyllingfilet med smakfull saus, kyllingfilet med blomkålrisotto eller en kyllingfilet med brødsalat.
Steke kyllingfilet til mange?
Skal du steke kyllingfilet til mange kan det være lurt å gjøre dette i stekeovnen, da får du alle filetene ferdig på samme tid med et saftig og godt resultat. Følg fremgangsmetoden beskrevet over, fra trinn 1-5, altså på selve krydring og bruning av kyllingfiletene. Når filetene er ferdig brunet, legg dem i en ildfast form. Hell gjerne litt av fettet/urtene fra stekingen over filetene.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen på en av filetene. Sett formen i stekeovnen på 125 °C, og stek til kjernetemperaturen viser 68 °C. La filetene hvile noen minutter før du skjærer i dem.
Kraften som danner seg i formen under steking kan du bruke som base til en god saus, eller som en smaksforsterker i en saus du nesten har klar. Smak på kraften før du bruker den, så du er sikker på at den ikke er for salt.
Husk god hygiene
Til slutt en liten påminnelse. Når du holder på med rå kylling er det greit å tenke litt ekstra på kjøkkenhygienen. Unngå kryssmitte ved å ikke bruke samme fjøl til rå kylling som til kutting av grønnsaker eller annet tilbehør. Legg heller ikke ferdig stekt kjøtt tilbake på samme fjøl eller tallerken som du tok det rå kjøttet fra, heller ikke tilbake i kyllingpakken fra butikken. Les gjerne mer om hvordan du håndterer rå kylling her.
God middag!
Sist oppdatert: 26.04.2019