Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Wrap med revet kylling

Tøff og trendy gatemat

Vi lar oss fascinere av all den gode gatematen rundt om i verden. Nå har trenden kommet til Norge: Grillmat skal være tøff, enkel og smaksrik.

Revet kylling

Pulled Pork

Pulled pork består av svinekjøtt (gjerne svinenakke) som er tilberedt ved lav temperatur over trekull på grill. Normal grilltid er 12-15 timer. Kjøttet er marinert i en rub (krydderblanding) før grilling. Navnet kommer av at kjøttet blir så mørt at en kan rive det fra hverandre i tynne stykker/ strimler.

Den amerikanske trenden med Pulled Pork har gått verden over de siste årene. Pulled Chicken, eller revet kylling, er en enkel og god vri. Vi har prøvd oss på en oppskrift med hel kylling, hvor lår, bryst og vinger har fått koke i krydderkraft i 40 minutter. Den møre kyllingen renses for ben, kraften siles og revet kylling koker videre i silt kraft. Resultat: Saftig og supergod kylling! Revet kylling er tøff mat som kan serveres med enkelt tilbehør i burgerbrød, pølsebrød, lompe, eller som her: Wrap med revet kylling.

Grilltapas

Småretter på grillen slår alltid godt an. Enten som venterett, småsnacks når en ikke er så sulten, eller som tapasrett til vennegjengen. Fylte aubergineruller med grillet kalkun, grønnsaker og fetaost er en liten, flott rett som passer utmerket på et tapasbord.

Brød på grillen

Brød eller focaccia bakt på grillen fungerer kjempebra. Kanskje aller best på gassgrill. Form deigemne med litt olje i hendene og legg den på en ren grillrist. Pensler du grillristen med olje i tillegg er du garantert at deigen ikke setter seg fast. Noen minutter på hver side, og focaccian er ferdig. Grillet focaccia kan serveres som en forrett med god olje til, som tilbehør grillretter eller salat. Fylt focaccia med spekeskinke, ruccula og manchego er en super imponerende og god rett som passer godt i uformelle utendørsselskap. Et annet alternativ er å bruke deigen til pizzabunn. Enten som middagspizza med tomatsaus og topping eller som dessertpizza med eksempelvis fiken, nektarin, pinjekjerner og honning.

Grilltilbehør

Så lenge en har et godt grillet stykke kjøtt eller fisk kan det meste serveres ved siden av. Tilbehør tilberedt på grillen trenger langt i fra å være komplisert for å smake fantastisk. Fyll en delt, grillet avokado med en mango og chilisalat eller del en paprika og fyll den med cherrytomater, hvitløk og god olje for så å la den varme seg på grillen. Bakt søtpotet med fetaost, soltørket tomat, pinjekjerner og persille er en annen grill-hit.

KOS, huskeregel for marinade

K = krydder
O = olje
S = syre

Mariner selv

Marinerer du kjøttet selv kan du få en litt annerledes og spennende smak på grillmaten. Kjøttet blir mørere og får lengre holdbarhet. Ved å lage marinaden selv kan du tilsette det du liker aller best og samtidig vite nøyaktig hva som er i den. Fllger du huskeovedregelen KOS (krydder, olje og syre) oppnår du ønsket effekt. Krydder kan være i form av krydderurter, tørket krydder, grønnsaker (for eksempel chili, hvitløk, ingefær etc.) og soyasaus. Olje tilsetter du for å gjøre kjøttet saftigere og gi det bedre glans. Syre bruker du for å bryte ned kjøttets bindevev og struktur, noe som gir deg et mørere kjøtt. I tillegg virker syren konserverende og gjør kjøttet mer holdbart.

Gi et kick med krydder

Grillet svinekjøtt på spyd med asiatiske pannekaker.

Kjøttdeig eller karbonadedeig blandet sammen med herlige krydder gir burgeren eller kjøttbollene en fantastisk smak. Hent inspirasjon fra all verdens kanter, enten du ønsker en meksikansk, indisk eller asiatisk vri på grillmaten. Prøv deg på en asiatisk variant med svinekjøttdeig, chili og frisk koriander. Kryddermengde og sterkhetsgrad kan du justere etter ønske. Smaker nydelig servert med asiatiske pannekaker og hoisin-dipp.

Grilling skjer direkte eller indirekte over medium eller sterk varme (150-250 °C) på gass- eller kullgrill. Man bruker gjerne mindre og møre stykker, pølser og hamburgere. Bbq er indirekte grilling med kull eller ved. Store kjøttstykker (gjerne mindre møre stykningsdeler) ligger på grillen på lav temperatur (100-125 °C) i mellom tre og tolv timer.

Glaser kjøttet

Grillmaten kan du også smaksette med en glaze. Det er en blank, oftest søt og noen ganger krydret blanding. Glazen pensler du vanligvis på kjøttet mot slutten av steketiden for å gi en blank og flott overflate, i tillegg er den med på å tilføre god smak.

Smaksrik saus

Den enkleste måten å smaksette grillmat er med en god bbq-saus. Bbq-saus kan brukes til det meste av grillmat, men blir som oftest brukt til svinekjøtt, biffer av storfe og kylling. En enkel variant får du ved å blande 500 g ketchup, 250 g brunt sukker, 1 dl sterk kaffe og 1 ss tabasco. Lag en stor porsjon, så kan du ha den stående i kjøleskapet til hele ukas grillmåltider. 

God grillsommer!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 20.04.2024 11:43:07