Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
øl i ulike farger

Øl til høstmat

– Det er vanskelig å bomme fullstendig når man velger øl til mat, fordi øl i motsetning til vin ikke inneholder syre og tanniner som kan krasje med maten.


Foto:
 
Shutterstock TEKST: DAG ØYVIND OLSEN/ NEWSWIRE

Sigrid Strætkvern

Sigrid Strætkvern er stemningsskaperen i Ringnes som holder ølkurs i bryggeriets staselige ølsenter i Oslo. Hun reiser i Norge, Europa og Russland for entusiastisk å lære folk om øl og mat som passer sammen. Hun har skrevet boken Øl med kniv & gaffel og deler gode øltips til høstens middager med MatPrat.

En enkel hovedregel er likevel at lyse og lette øltyper passer til lettere matretter, mens smaksrike øltyper, ofte mørkt øl, er god match til kraftigere kost, forteller Strætkvern engasjert.

Fårikål

Pils er aldri feil til fårikål, men det er lurt å velge en klassisk norsk pils med noe bitterhet – slik som Ringnes eller en Frydenlund Fatøl. Enda mer spennende er bayer, Norges mest anvendelige matøl. Man kan gjerne blande pils og bayer, for eksempel med halvparten av hver.

Lammestek

Her trenger vi et øl som balanserer sødmen i kjøttet, og da er det en utmerket mulighet til å ta seg en tur på Vinmonopolet for å prøve spennende øltyper som ale, brown ale, pale ale eller indian pale ale. Av butikkøl er bayer et fint valg.

Reinsdyr

Vilt og bokkøl er en svært god kombinasjon. Bokkøl er enda rikere i smak, med mer røstede noter enn tradisjonelt juleøl. Det smaker svakt mot mokka og har litt vaniljepreg. Bokkøl er et sterkøl du kjøper du på Vinmonopolet. 

Bokkøl, gulløl og brown ale går fint til reinsdyrsmørbrød med kantareller. Foto: MatPrat

En annen sterkøl, som gulløl, kan også passe, men pils fra butikken vil jeg ikke anbefale. Brown ale er også godt til reinsdyrkjøtt. Øl til reinsdyr må ikke være for bittert eller skarpt, men har man en fløtesaus kan man være mer allsidig. Er det mye fett i maten, kan man øke mengden av bitterhet og alkohol.

Match sødmen i kjøttet

95 prosent av alt øl som drikkes i Norge er pils, et øl som er veldig anvendelig til mat, særlig hverdagslige retter som pasta, pizza og taco. Pils er både en god tørsteslukker og et allsidig matøl. Øltypen er en av de vanskeligste å brygge, og det er krevende å få til riktig smaksbalanse, slik at pilsen verken blir for bitter eller for lett.

Thaimat og sterkt krydret mat fungerer best med leskende pils uten for mye bitterhet og sødme, som Carlsberg eller Tuborg, belgisk blonde eller dark lager. Retter med svin og kyllingfungerer bra med pils. Man kan også forsøke seg med saison eller hveteøl til kylling, svin, ertesuppe og svineknoke. Guinness passer bra til mat som ikke er altfor kraftig, som svin eller kylling i fløtesaus, chili con carne eller dampede blåskjell.

– Til kraftige tradisjonsretter av lam og vilt anbefales gjerne øl med mye sødme som matcher sødmen i kjøttet, samt et øl med høyere alkohol- og maltinnhold. Uansett er det lurt å unngå bittert øl i begynnelsen av et måltid, fordi smaken kan henge igjen. Med unntak av pale ale er ikke de fleste norske øl spesielt bitre, forklarer stemningsskaperen.

Øl i matlaging

Porterkokte lammeskanker. Foto: MatPrat

Når du koker øl vil vannet fordampe, og humlebitterheten i ølet blir tydeligere. Derfor bør du ha i ølet mot slutten av kokingen når du bruker øl som smaksforsterker i mat, eller balanserer med mer sødme i retten. Unntaket er om du vil lage braiserte lammeskanker. Da braiserer du skankene og lar dem koke lenge sammen med rotgrønnsaker. Bayerøl passer godt til å koke lammeskanker i.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB12 26.04.2024 10:07:06