Næringsgjær er ikke et hevemiddel
Næringsgjær må ikke forveksles med vanlig, aktiv gjær, som brukes som hevemiddel i bakst. Flakene har nemlig ingenting med heving å gjøre! De er inaktive, ja, døde om du vil, og brukes gjerne som krydder eller for å fremheve smak i mat. Smaken ligner på ost, litt nøtteaktig. Tenk parmesan - eller smaken av umami. Den vanligste måten å bruke flakene på er å løse de opp i varm væske eller i varme retter. Mange bruker også flakene som en direkte erstatning for ost, da de kan strøs over mat hvor det er vanlig å bruke parmesan.
Næringsrikt krydder
Ettersom næringsgjær er vegansk, er flakene spesielt populære hos veganere som lengter etter ostesmak på maten. Men selv om den bidrar med mye smak, er gjærflakene særlig dyrket fram for å gi næring. Generelt kan man si at flakene har gode verdier av B-vitaminer, men innholdet varierer ettersom noen varianter er beriket, og andre ikke. Ikke bare er proteininnholdet i næringsgjær høyt, men det inneholder alle de ni aminosyrene som kroppen ikke klarer å produsere selv, men som må tilføres via kosten.
Flakene blir som nevnt ofte beriket med ekstra næringsstoffer, blant annet B-vitaminer og jern. Bruker du næringsgjær i varm mat som gryter eller supper vil store deler av vitaminene tapes, men flakene vil fortsatt bidra med smak. Ønsker du å bevare næringsstoffene bør de brukes som strø eller topping på maten.
Hva er næringsgjær laget av?
Næringsgjær lages ved at en gjærtype kultiveres, altså settes i gang, ved bruk av glukose i form av melasse. Deretter stanses gjæringsprosessen ved å tilsette varme, slik at gjæren dør, og den kan deretter høstes, tørkes og pakkes.
Hvor kjøpe næringsgjær?
Næringsgjær får du tak i hos de fleste helsekostbutikker, eller på nett. Det koster litt, men den er til gjengjeld svært drøy i bruk. Bare en liten mengde kan bidra til å sette mye smak.
Oppskrifter med næringsgjær
En skikkelig digg og knasende sprø tacovariant. Biter av crispy tofu i lefse, sammen med en smakfull tonkatsusaus og masse friske grønnsaker. En vegetarisk smaksbombe!
Fysen på litt snacks? Da må du lage blomkålvinger eller «cauliflower wings»! En herlig måte å servere blomkål på – knasende sprøtt på utsiden og deilig og mykt på innsiden. Server gjerne med en chilimajones for ekstra kos.
Kokt egg rullet i knuste frø er perfekt som en sunn snacks eller som et lite mellommåltid. Egg er proppfulle av næring, og frøblandingen bidrar både med fiber, smak og krønsj!
Deilige, sprø chicken nuggets er mat hele familien liker! Vi har lagd dem av kyllingfilet, men du kan godt bruke lårfilet av kylling også. Server dem gjerne med en hjemmelaget ketchup eller bbq-saus, og søtpotetchips eller en frisk coleslaw.
Vegetariske nuggets av tofu - knasende sprø! Server dem med en smakfull tonkatsusaus, og gjerne en asiatisk coleslaw.