Male egg til påske

Norske egg merkes som klær, med Small, Medium, Large og X-Large. Vi elsker egg i alle størrelser, men når det gjelder påskepyntede egg går vi for M.

Eggeskallet er like tungt, enten egget er stort eller lite. Derfor får faktisk små egg tykkere skall enn store.  Når egget, og særlig eggeskallet, skal males på og pyntes med lim, fjær, og glitter, er det best med litt tykkelse på eggeskallet. Derfor er M-egg fine til påskeegg!

Høy aktivitet i barnas eggmaleverksted

Selv om vi har få virkelig store eggkunstnere i Norge, så har vi mange små! Skapergleden råder i norske barnehager, skoler og hjemme når det går mot lysere tider.

Barna fryder seg når de får utfolde seg med egg, farger, lim og fjær, og gleder seg til å vise mamma og pappa hva de har laget!

For å male på egg med de minste, er det kjekt å ha:

  • små egg (fordi de har tykkere skall)
  • eggpumpe eller en nål
  • piperensere
  • vannfarger og pensler
  • kosteskaft
  • malerskjorter
  • lim, fjær og glitter

Det første man må gjøre før man skal male på egg er å tømme dem. Innholdet inni eggene kan man ta vare på og lage noe godt av. Egg som kommer rett fra kjøleskapet er tyktflytende og vanskelig å få ut innholdet av gjennom et bitte-lite hull. Det beste er derfor å bruke romtempererte egg og pumpe ut innholdet med en eggpumpe. Du kan også bruke en nål, se hvodan her:

Etter tømming er det viktig å skylle eggene godt og pumpe ut alt vannet. Før man maler på egget må det være tørt.

En bøyd piperenser kan ganske enkelt bli til et godt håndtak på egget: Stikk begge endene på piperenseren godt inn i hullet på egget. Egget blir stabilt og enklere å male på. For de minste er det lurest å bruke vannfarger. Da er det enklere å fjerne flekker, hvis uhellet skulle være ute.

Piperenser-håndtaket er kjekt å ha også når egget skal tørkes. Sett opp et kosteskaft eller lang pinne mellom to stoler og tre eggene med håndtakene inn på skaftet. Da kan egget tørke fritt. Husk å lakkere eggene når de er tørre og trekk forsiktig ut piprenser-håndtaket. Sett gjerne inn en forgylt opphengskrok for å dekke hullet og for å kunne henge opp egget i et bånd. Slike fås kjøpt på hobbybutikker.

ENKLE TEKNIKKER VED EGGDEKORERING

Marmorering

Marmorerte egg er flotte å se på, og mye enklere å lage enn du tror. I hobbyforretningene får du kjøpt marmoreringsfarger og -pulver. Du vil oppnå fine resultater, og ingen egg blir like.


Eggmarmorering

Rør ut to ts marmoreringspulver per liter vann. La det stå i to timer slik at vannet blir tyktflytende. Drypp deretter marmoreringsfargene du vil bruke i vannet. De vil legge seg på vannflaten.

Tre et tømt egg på en piperenser, dypp det forsiktig ned og løft opp. Heng egget til tørk eller bruk hårføner.

Klipp og lim!

Du kan feste mye forskjellig på eggene med papirlim. Du kan for eksempel lime på tørkede blomster og planter, papirbiter, garn, glansbilder, frimerker eller stoffbiter. Kanskje du har enda flere forslag? Husk at du kan lime på både hvite og fargede egg.

For deg som tror du ikke kan tegne

Du trenger ikke være kunstner for å gjøre egg om til små kunstverk. Det finnes mange fine metoder for deg som ikke liker å tegne, for eksempel akvarell på vått egg, sugerørteknikk og relieffmaling.


Akvarellmaling på vått egg.

Akvarell på vått egg

Fukt først hele egget med vann. Mal et vilkårlig mønster i en eller to farger. Du vil se at fargene flyter utover. Påfør så mange farger du ønsker, og la fargene flyte i hverandre. Tørk egget med en hårføner.

Sugerørteknikk

Legg en liten dråpe akvarellfarge på egget (gjerne farget), og blås på den med et sugerør. Gjenta med flere dråper eller med andre farger til du er fornøyd.

Relieffmaling
Grunn egget med silkemaling. Mal en annen farge øverst på egget, slik at det begynner å renne nedover. Tørk egget raskt med en hårføner. Påfør relieffmalingen der du ønsker, og la den tørke. Fargene får du kjøpt i hobbyforretningene.

Botanisk eggkunst

Den eldste måten å dekorere egg på er å la eggeskallet trekke farge i et fargebad. Man koker ut fargen fra et plantestoff og legger ganske enkelt egget ned i vannet. Fargen synes best på hvite eggeskall. Vanlige løkskall gir den mest kjente fargen, men prøv gjerne også rødbeter, rødløk og rødkål.

Naturfarger kan du også få kjøpt i hobbyforretninger og på apotek. Ta 2-3 ss naturfarge til 1 liter vann. Legg tømte egg i kaldt vann med en liten tallerken over, slik at eggene holdes under vann. Fargen trekkes raskt inn ved kokepunktet. Jo lenger du koker egget, desto mørkere farge får det. Hvis du ønsker lyse farger eller pastellfarger, må du ta opp egget etter en kort stund. Fargebadet kan avkjøles og brukes om igjen.

Ved å legge en blomst eller et lite blad på egget før du pakker det inn, kan du få et flott avtrykk. Fargen trekker inn i skallet rundt omrisset av planten, mens planten står igjen i hvitt. Dersom du ikke skal oppbevare eggene til senere, holder det å koke dem i 5-10 minutter.

La eggene ligge til de er tørre og gni dem så inn med matolje eller voks for å få blank overflate. Puss eggene med en bløt klut etter noen dager. Eggene kan også lakkeres, men ikke dersom de skal spises.

Hvis du er interessert i plantefarging bør du ta en tur ut i naturen. Der finnes mye du kan bruke. Ta en neve full finhakket bark, tørkede røtter eller blader og kok det minst 1-2 timer. Jo lenger du koker eggene, desto mørkere blir fargen. Prøv rødbeter, bjørk, kastanje, nøtteskall, reinfann, kjuker, kamille, blåbær – til og med kaffe og te gir farge.

Du kan lage ensfargede egg, men det er også morsomt å lage spennende mønstre og sjatteringer. Da må du legge fargestoffene inntil eggeskallet. Hold et tørkepapir i hånden. Legg løkskall eller andre fargestoffer inntil egget, og brett papiret rundt. Surr tråd eller en tøystrimmel rundt egget for å holde papiret på plass. Tøyet kan festes med et par strikker. Så legges egget til koking.

Kokte egg kan oppbevares, men kok dem lenge – to timer eller mer. Jo lenger du koker eggene, desto sterkere blir fargen. Fargene får også en annen karakter hvis du tilsetter en dl eddik per liter vann eller dypper eggene i eddik først.

Egg med planteavtrykk

Du kan få vakre mønstre på eggene, hvis du pakker inn fargestoffene slik at de ligger inn mot eggeskallet. Du kan bruke én eller flere forskjellige naturfarger rundt ett egg. Hvis du bare bruker én farge, blir eggene ensfargete med lite mønstre. Resultatet blir mer spennende ved å blande fargene. Da får du fargesterke og spennende mønstre!

Ved å legge for eksempel en blomst eller et blad på egget før du pakker det inn, kan du få et flott avtrykk. Fargene trekker inn rundt omrisset av planten, mens planten står igjen i hvitt. Noen ganger kan det komme fargestoff fra planten i avtrykket også.

Kok eggene til de får farge – med et sterkt fargebad holder det med 5-10 minutter. Skal du oppbevare eggene, må innholdet kokes i minst to timer. Hvis ikke må eggene tømmes før du begynner. Kochenille, som du får på apoteket, gir flotte røde fargenyanser.

Legg blomsten med ”ansiktet” ned. Det er enklere å spre ut blomsten hvis egget er fuktet med vann. Surr en tøystrimmel rundt egget, slik at fargen trekker jevnt gjennom nylonstrømpen og inn i eggeskallet. Tøystrimmelen fester du med en strikk. Trekk en bit av nylonstrømpe rundt egget og blomsten. Stram godt til med en knute. Det er alltid like spennende å pakke ut de flotte eggene!

Sugerør-teknikk

Drypp en bitteliten dråpe med vannfarge på eggeskallet. Sett et sugerør rett over dråpen og blås kraftig. Da vil vannfargen spre seg utover som en vakker stjerne! Gjenta dette så ofte du vil, men pass på at det er så lite maling at det ikke renner dråper på egget. Prøv med ulike farger på lys bakgrunn. La egget tørke. Akvarellfarger blir finest om du lakkerer egget til slutt.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.