Juleforberedelser uten stress

Det er mye som skal på plass før julaften. For mange blir forberedelsene til jul mer mas enn moro. Her er vårt bidrag til stressreduksjon.

Start med å skrive ned en liste over alt du har lyst til å ordne til jul. Deretter kan du prioritere tingene på lista. Hva er det du ikke kan feire julen uten, og hva er det du like godt kan kjøpe ferdig? Sett opp en tidsplan for når de enkelte ting må ordnes for å unngå at alt ender opp i et klimaks med ting som skal ordnes to dager før jul.Ta gjerne vare på notatene dine og skriv ned forslagene til hvordan opplegget kan forbedres neste år.

Handlelister

Bruk førjulstiden til å skrive handlelister. Et godt tips er å skrive egne handlelister til de siste dagene før jul. For eksempel er det lurt å sette typiske ferskvarer som melk, fløte og lefse på lista for siste innkjøp før jul, så har du alt du trenger av dette fram til romjulsinnkjøpet.

Av erfaring er det mye som skal handles inn til jul og det blir mye å bære. Prøv derfor å tenke litt på dette allerede nå. Skriv opp grøtris til riskremen, svisker til skinkesteken og sylteagurker og sennep til julepålegget nå. Dette er ting som holder seg lenge og kan kjøpes inn i god tid.

Julebakst

Et godt råd er å starte med fattigmann og smultringer. Gjør unna all smultbaksten før du begynner å tenke på julevask. Ved å starte før det blir altfor vinterkaldt ute er det dessuten enklere å få luftet ut smultlukten av huset. Pakk inn smultringene i fryseposer og legg dem i fryseren. Smultringer tiner raskt og kan tas opp etter hvert.

Alle julekakene trenger ikke være hjemmelaget, men sett gjerne av litt tid til å bake sammen med barna. Julebakst sammen med de voksne er gode barndomsminner å ta med seg i “livets koffert”.

 

Julepålegg

I mange familier er det den lange julefrokosten første juledag som er det store høydepunktet. På bordet står det gjerne mye godt julepålegg som man har laget selv. Tradisjonelle julepålegg som lammerull, okserull og hodesylte kan lages ferdige helt frem til koking, men bør fryses rå dersom de må fryses. Når julepålegget er ferdig kokt kan det oppbevares i en svak saltlake i inntil ti dager.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.