Mangler du solnedgang, svimlende utsikt eller rett og slett gode naturbilder fra turen? Slapp av, turmat med rein er instavennlig som bare det. Med mørkerød til varm rosa farge på kjøttet kler den både granskog, fjell og isbre.
- Turbilder på insta er en vinner, og det er også matbilder. Det gjelder å få det lekkert, og med reinkjøtt er det mange muligheter på tur som frister både instafølgere og turkamerater, sier kokk i Matprat og instabruker Anette Fjelleng Hansen.
Hun har vært på tur med en kollega for å ta bilder av turmat med rein. Her får du oppskriftene de lagde og smarte tips til instabilder av turmat.
Reinkjøtt har en nydelig smak av fjell og vidde, det er en eksklusiv råvare som fortjener like mye eksponering som den nye hengekøya di, sier kokken og ler.
Turmat for den raffinerte
Kremet reinskav på primus, eller en quesadilla med skav og smeltet ost, er digg for en sulten turkropp. Reinskav finner du i frysedisken. Ta skavet med deg frossent i tursekken, da holder det seg kaldt og tiner litt på veien slik at det er perfekt til steking. Skal du på en lengre tur kan du også bruke en flaske med nedfrosset vann som kjøle-element. Da får du også kaldt vann du kan drikke til middagen.
- Tenk på alt du kan gjøre før du drar, på tur gjelder det å være praktisk. Ha med deg ferdigkuttet sopp, løk og vårløk, også fordi du fort blir kald på hendene om høsten og vinteren. Bruk zip-lock poser og små lette bokser til å pakke maten i. Ikke ta med mer mat enn du kan spise opp, sier Anette.
Er du glad i smelta ost og tortillalefser, er mex-inspirerte quesadilla med reinskav super turmat. Dette er skikkelig kosemat, og du kan enten legge lage de fylte lefsene på primusen, eller pakke de ferdig i folie hjemme på kjøkkenbenken, og varme de over bålet.
- Skavet kan du steke ferdig på forhånd, eller raskt på primusen – det trenger bare noen minutter i pannen. Husk, at om du steker det i flere omganger blir det stekt og ikke kokt, derfor kan det være lurt å ha en tallerken eller noe egnet du kan legge skavet på underveis i stekingen.

To retter til den praktiske
Skal du ha et raskt og godt turmåltid uten å fyre opp primus eller tenne bål, er tørka reinkjøtt supert som både snacks og sikringskost. Kokken på tur har laget både lefse med spekepølse av rein og tørka reinkjøtt med tyttebærrømme.
- Den snacksen med tyttebærrømme sto så fint på en stein mens vi tok bilder av quesadillaen, og plutselig hadde vi spist opp halvparten, ler Anette. Men vi hadde nok igjen til et instabilde, heldigvis.
Tyttebærrømmen lager du ferdig hjemme, men er du på tur i tyttebærsesongen er det ekstra godt med nyplukkede bær oppi.
- Tørka reinkjøtt har mange fine bruksområder på tur. Den holder seg godt på langtur og har både næring og fett når du når toppen av fjellet og trenger påfyll raskt. Har du med deg varm suppe på termos, kan du også drysse små terninger med tørket kjøtt i suppa for en ekstra god smak.
Kortreist styling for perfekte instabilder
For å få maten til virkelig å skinne på bildene dine, har Anette enkle, men gode triks for styling.
- Det viktigste for at bildet blir bra, er naturlig lys og selvsagt på Instagram bør bildet tas på høykant. Ta bildet i øyeblikket, når det ryker litt fra maten.
Har du med noen fine gjenbrukstallerker i rolige farger eller en fin trefjøl, er det perfekt å anrette maten på. Og bruk gjerne naturen rundt deg.
- På turen vår fant vi en fin mosegrodd stein, perfekt som underlag. Det ble veldig fine bilder av reinskav i panna for den lysegrønne mosen rammet motivet fint inn. Finner du lilla lyng på tur, er dette også et blikkfang rundt maten, sier hun.
Er det vann i nærheten, så gjør et glimt av vannet seg godt på bildene. Er det høstfarger på trærne eller gule løv på bakken, så tenkt på det når du velger utsnitt. Det gir masse stemning til bildene, og kan være med på å hente opp fargene i maten.
Det er vanskelig å ta gode matbilder i sterkt sollys. Lag skygge over maten, men bevar gjerne noen solstråler som kommer inn fra siden. Det vil lage mer spill i bildet, samtidig som maten ser mer innbydende ut. Du kan lage skygge med kroppen, en jakke, eller få hjelp av en venn.

Det var ikke helt tilfeldig hva slags ullgensere Anette hadde med på turen. Totalt fire skift, noe man gjerne kan droppe på langturen. Men, hva gjør man ikke for insta. Hun tenkte gjennom både farger og stemning på bildene, siden dette var en fotosession for jobb.
- Fargene på genseren kler trærne som har høstfarger. En strikka genser gir masse kos og varme til bildet. Et fint mønster og flere farger kan lyse opp bildene om været ikke er på din side, sier kokken og kommer med en varm anbefaling:
- Lager du bål på tur, bruk det for alt det er verdt. Bålkos på bilder er gull!

Rekvisitter og snacks i sekken
Skal du på korte turer og ikke må tenke så mye på vekt, er reinskinn også visuelt på instabilder. Små ting kan også løfte bildene til nye høyder.
- En liten bestemorduk, et kjøkkenhåndkle i en rolig farge som passer årstiden eller en koselig gammel kaffekopp gir det lille ekstra, sier Anette.
Maten kan du enkelt pynte med det du finner i naturen. Knallrøde tyttebær om høsten, mørkegrønn granbar eller reinlav. Er du så heldig å finne sopp på turen, bruk den, anbefaler hun.
- Farger og tekstur løfter det visuelle. Små flasker du har reisesjampo i kan fylles med balsamicosirup, soyasaus eller honning. Nøtter eller hjemmelagde parmesanchips pakket i en liten boks, fersk rosenkål eller gulrøtter du koker raskt på primusen. Eller, du kan knuse litt salt potetgull å strø over turmaten. Det ser kult ut, og gir krønsj til retten. At potetmosen er lagd fra pose, som er enklest på tur og veier lite i sekken, er det ingen som ser på bildet, avslutter Matprat-kokken.
God tur!