Filetering av fisk

Du kan filetere fisk på flere måter, og forskjellige fiskearter krever litt forskjellig filetering. Her viser vi hvordan du kan filetere laks, ørret eller ishavsrøye. Det som blir til overs av avskjær på fisken kan du bruke til å lage en god fiskekraft!

Når du skal filetere fisk, begynner du med å vaske fisken godt i rennende kaldt vann. Aller helst bør du også skrape av skjellene, noe du gjør enklest med en skarp fileteringskniv. Skyll deretter fisken og tørk den godt før du legger den på en ren fjøl. Finn frem en skarp kniv, gjerne en kokkekniv, og du er nå klar for å begynne på selve rensingen og fileteringen.

  1. Ta først ut innmat. Hold fisken med buken opp og skjær et snitt ned bak gjellene. Legg fisken over på siden. Sett spissen av fisken i gattåpningen og skjær oppover mot gjellene. Du kan også skjære nedover mot gattåpningen om du syns det er enklere.

Skal du koke kraft på fiskebeina bør du fjerne gjellene med en saks før du begynner fileteringen.

  1. Bruk hendene og dra ut innmaten (og eventuelt gjellene).
  2. Vask fisken godt under rennende, kaldt vann. Gjør et lite snitt i blodranden og skrap den ut med en liten kniv, bruk neglene eller en fiskebørste.
  3. Legg fisken tilbake på fjølen, og tørk den godt slik at den ikke sklir rundt.
  4. Legg kniven flat fra hodet og skjær nedover langs ryggbeinet mens du holder i fisken med den andre hånden. Pass på at underveis at kniven ligger rett.
  5. Snu fisken slik at beinet ligger ned, og skjær ut den andre fileten på samme måte.
  6. Trimm fisken. Skjær bort bukbeinene og det nederste skinnet langs magen på filetene. Skjær deretter bort finnefestene.
  7. Napp ut de små beina som sitter i den tykke delen på fileten med en laksetang, en pinsett, eller med en liten, spiss kniv. Bruk gjerne en vannskål til å samle fiskebeina.
  8. Fjern skinnet. Legg hver filet med skinnet ned, hold i halen med neglene (lag gjerne et lite snitt for å få bedre tak ettersom fisken kan være ganske sleip). Legg kniven flat og før kniven framover mellom fiskekjøttet og skinnet samtidig som du drar skinnet mot deg.
  9. Ta en ekstra beinsjekk etter at skinnet er fjernet.

Den fileterte fisken kan tilberedes hel eller skjæres i passe store porsjonsstykker. Hvis temperaturen er såpass at grillen kan fyres opp - frister det kanskje med en grillet laks med vannmelonsalsa , eller hva med hverdagsfavoritten alt i ett-form med laks og grønnsaker

Skal fisken fryses bør den pakkes godt inn. Laks er en fet fisk, og bør derfor ikke oppbevares noe særlig mer enn 3 måneder i fryseren, fordi smaken kan oppleves harsk om den har ligget lenge. Les mer om riktig oppbevaring i fryser.  

God fiskelykke, god filetering og god middag!