Oppgave: Årets sommersalat

Hva skjer når MatPrat-ansatte får utfordringen om å skape den beste sommersalaten 2013? Det rigges til sommer, konkurranseinstinktet kicker inn og det blir til het kamp på kjøkkenet!

Vi er i starten av april. Det snør lett ute, og vårvarmen lar vente på seg. Inne på to av MatPrat sine tre utviklingskjøkken har sommeren derimot kommet. Spotify-lista er fylt med sommer-hits, pin-up’en ligger på frys og benkene bugner av eksotiske frukter og norske bær og grønnsaker. Velkomstdrinkene har fått jordbær og sugerør, fargede papirlykter henger i avtrekksvifter og blant fjøler og kjøkkenredskaper står frodige blomster. Setting: Sommer!

MatPrat-kjøkkenene fikk sommerlook og eget rekreasjonsområde.

Team Mariann vs. Team Oda

Mariann Sletten, ansvarlig MatFolket
Anne Mari Halsan, direktør
Tonje Svalheim, markeds- og utviklingssjef
Hanne Svärd, ansvarlig matprat.no
Vs.
Oda Christensen, ansvarlig sosiale medier
Alexander Nilsen, matrådgiver
Helene Graver, digitalsjef

Fra pc til posjering av egg

Dagens eventansvarlige er Anette og Ragnhild, matrådgivere med ansvar for MatPrat sin sommerkampanje. Til daglig er det markeds- og utviklingsavdelingen hos MatPrat som står for utvikling av nye oppskrifter, men tilfeldighetene gjør at ingen kokker og kun én matrådgiver stiller til kamp. Digitalavdelingen stiller sterkt, og det deles i to lag: Team Mariann mot Team Oda.

Hovedmålet med salatworkshopen er å finne én eller flere salater som kan videreutvikles og brukes på matprat.no. Et annet mål er å skape en sosial setting der ledelse og ansatte får kommet seg ut av kontorene og i direkte kontakt med maten. Vi jobber da med mat!

Salat med X-faktor

Frukt, grønnsaker, bær, bønner, linser, kjøtt og egg ble kjøpt inn i store mengder og mange varianter.

Konkurransereglene er:

  • Lagene skal levere fire salater på to timer.
  • Salatene skal være innenfor MatPrat sine kategorier sunn, rask og gjest. I tillegg kan det leveres en valgfri salat.
  • Salatene dømmes ut fra presentasjon, kreativitet og X-faktor.
  • Lagspill og prosess bedømmes.

Salat med særpreg

Salat kan varieres i det uendelige. Personlighet, preferanser, tilgjengelighet av råvarer, dagsform og dagens vær er noen av faktorene som spiller inn. Om en skal spise alene eller sammen med andre er også vesentlig, det samme er hva eller hvem som gir inspirasjon.

Lagene velger kjapt ulike strategier. Team Oda lar seg inspirere av de over hundre råvarene foran seg, Team Mariann har planen klar i form av medbrakt oppskriftsnotat.

En reise i salater

Det første Team Oda tar fra grønnsakshaugen er bananblad, så en kokosnøtt. Med et bugnende utvalg av råvarer lar de seg lett inspirere.

Farger er viktig!

Oda Christensen

Digitalsjef Helene har tatt med sønnens leketog, dagens tema: En reise i salater.

Laget bestemmer i fellesskap hvilke fire salater de skal lage, inspirert fra matreiser rundt om i verden. Det smakes mye på maten underveis og gjøres flere justeringer. Team Oda jobber bevisst ut fra hvilke råvarer alle kan få tak i over hele landet, og ønsker å bruke noen teknikker i matlagingen som kan gjøre en rett mer enkel eller komplisert. Laget presiserer at smak er det viktigste, deretter kommer estetikken. Etter et tidssprekk på 20 minutter presenteres til slutt fire sterkt individuelle salater.

Asiatiske favorittsmaker

Den matglade MatFolk-generalen Mariann blir kjapt leder av sitt lag og delegerer dagens oppgaver. Tema er asiatisk, med fokus på krydder, smak og friskhet. Inspirasjon fra utlandet ligger i bunn for valg av råvarer, samt at salatene skal passe i en piknikkurv eller ha kjøtt som grilles.

Team Mariann har glad-stemning og høyt tempo under jobbingen. (F.v. Anne Mari, Tonje, Mariann og Hanne)

Forarbeid er gjort ved å ta en kjapp gjennomgang av matprat.no, kartlegge hvilke salattyper som var savnet, samt legge til egne favorittsmaker fra Thailand. Ekstrainnkjøp av råvarer må til for å få oppskriftene som de skal være, og lagemedlemmene får instruksjoner om alt fra kuttestørrelse på grønnsaker til visuell presentasjon.

Couscous- og gresskarsalat med indrefilet av svin var en av de fem smaks- og fargerike salatene Team Mariann presenterte.

Full konsentrasjon og ivrige lagspillere gjør at det serveres ikke fire, men fem salater, presis på tiden!

Frisk innsats og fantastiske salater

Resultatet fra en halv dag på kjøkkenet ble hele ni fantastiske sommersalater. I tillegg ble huset servert tidenes lunsj fra en småsvett, glad og adrenalinfylt MatPrat-gjeng!

Rangering av salatene ble nærmest umulig, alle ni ga inspirasjon til reproduksjon. En vinner skulle likevel kåres, og etter knivskarp konkurranse mellom Papaya- og thaisalat med ytrefilet og Persiskinspirert kyllingsalat med limemajones gikk Team Oda sin kyllingsalat av med seieren.

Vinnerlaget, Team Oda! (F.v. Helene, Oda og Alexander)

Vi gratulerer!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.