Møt forfatteren bak “Det perfekte mord”

Hvor fikk du inspirasjon til novellen “Det perfekte mord”?
– Siden oppdraget kom fra MatPrat, tenkte jeg det måtte handle om noe med mat. I tillegg har jeg drevet en del med bier og er veldig fascinert av det, så det tok ikke lang tid før historien begynte å summe inspirert av dette. Opp gjennom tidene har det vært en del myter knyttet til honning brukt som drapsmiddel

Fakta om Kjell Ola Dahl

Navn: Kjell Ola Dahl (53) fra Gjøvik, bosatt på Feiring
Yrke: Forfatter og bonde
Sivilstatus: Gift, tre barn

– Hva er det perfekte måltid?
– Rousseau sa noe om at måltidet ikke var fullkomment uten ost, - det er noe i det. I tillegg skal det bestå av naturlige ingredienser som “ordentlig” fisk og kjøtt. Det skal også henge kulturhistorisk sammen, for eksempel liker jeg ikke å drikke vin hvis jeg spiser mat hvor dette ikke hører naturlig med – som mat fra Vietnam. Jeg er veldig glad i norsk tradisjonsmat og skulle ønske vi hadde en høyere bevissthet i forhold til våre egne råvarer. Vi produserer kjøtt av høyere kvalitet enn andre land, men vi beskytter og beskatter det ikke nok.  Italienerne er for eksempel mye flinkere til å verdsette råvarene sine enn vi.   

– Yndlingsrett?
– Det må bli en fiskesuppe som er oppskrift fra mor og bestemor. Jeg er veldig glad i supper og liker å eksperimentere frem forskjellige varianter.

– Verste matminne?
– Det må være andre gang jeg spiste blekksprut. Første gang var på interrail i en sprøstekt utgave som smakte himmelsk. Neste gang var på en uterestaurant i Hellas. Da jeg så hvordan fiskerne slo dem til døde før de ble servert i en geleaktig utgave, - kan nok stille i klassen som det verste matminnet.

– Beste påskekrim/bok?
– Jack Frost! Han er enda finere i bokform enn på TV. Av norske ting, dukker det stadig opp nye spennende titler. Blant dyktige debutanter er Chris Tvedt og Jørgen Gunnerud navn å merke seg.   

– Hvor henter du inspirasjon?
– Først og fremst fra å lese og å snakke med folk. Å være ute på reise og komme seg ut av den vanlige tralten, er som et friminutt til å tenke i nye baner.  

– Dahl, - en navnebror og inspirator?
– Faren min hadde pocketbøker av Roald Dahl og da jeg fikk unger, begynte jeg å lese barnebøkene hans og ble enda mer fascinert. 

– Neste prosjekt?
– Jeg er i gang med en dokumentarbok om Scandinavian Star-ulykken som skal ut i høst. Det er en faktabok, skrevet på oppdrag for Pax Forlag.

(Intervjuet med Kjell Ola Dahl ble gjort påsken 2012)

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.