skip navigation
matprat logo

Du trenger ikke dra langt for å nyte maten ute. Ta med deg maten til hagen eller terrassen og fyr opp grillen.


Sosialt og godt, vi snakker grill! Sommeren gir mange anledninger til å fyre opp grillen og servere noe godt. Her er noen av våre beste grilloppskrifter.

GRILLET BRUSCHETTA MED SVINEFILET

Turmat
Middels
20–40 min

Ingredienser

  • 400 g ytrefilet av svin
  • 1 ss olje til pensling
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

  • 8 skiver baguette
  • 4 ss olivenolje
  • 1 båt hvitløk

Dressing:

  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss ekstra virgin olivenolje
  • 12 stk lime
  • 14 ts kajennepepper
  • 12 ts flaksalt

Salat:

  • 1 stk gul paprika
  • 12 pakke cherrytomat
  • 2 stk vårløk
  • 2 stk avokado
  • 3 ss frisk koriander

Slik gjør du

1. Tørk ytrefilet av svin med litt kjøkkenpapir. Pensle kjøttet med olje. Krydre med salt og pepper.

2. Brun fileten raskt på grillen, bruk sterk varme. Grill fileten videre i 15-20 minutter på indirekte varme. Fileten er medium stekt ved 70 °C, gjennomstekt ved 76 °C. Bruk et steketermometer. La fileten hvile i minst 5 minutter før du skjærer den i tynne skiver.

Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten under lokk litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen".

3. Pensle baguetteskiver/brødskiver med olivenolje på begge sider. Grill dem på begge sider til de har fått en gyllen stekeskorpe. Del en hvitløksbåt i to og gni hvitløken over brødskivene.

4. Lag dressing. Riv hvitløk på et lite rivjern. Visp sammen revet hvitløk, olivenolje, limesaft og kajennepepper i en bolle.  Smak til med salt.

5. Rens paprika for stilk og frøkapsel. Del paprikaen i små terninger. Del cherrytomater i fire og hakk vårløk. Ha grønnsakene i bollen med dressingen.

6. Del avokado i to. Fjern stein. Bruk en skje og ta kjøttet ut fra avokadoskallet. Del avokadokjøttet i mindre biter og ha det i bollen med resten av grønnsakene.

7. Finhakk koriander, ha det i bollen og bland alt godt sammen. Fordel salaten på de grillede bruschettaskivene og legg tynne skiver av svinefilet på toppen. Pynt eventuelt med koriander.

GRILLET YTREFILET MED KÅL OG BBQ-SAUS

Turmat
Middels
40–60 min

Ytrefilet av storfe er perfekt grillmat når du skal grille til mange. Med enkelt tilbehør som grillede grønnsaker og en deilig bbq-saus, kan du stresse ned med tilberedningen og nyte det fine grillværet istedet.  

Ingredienser

  • 800 g ytrefilet av storfe
  • 2 ss olje til pensling
  • 12 ts salt
  • 12 ts pepper

BBQ-saus:

  • 3 dl ketchup
  • 1 dl brunt sukker
  • 14 dl lys sirup
  • 12 dl eplejuice
  • 1 ss worchestershiresaus
  • 212 ts grov sennep
  • 2 ts paprikapulver (gjerne røkt)
  • 12 ts hvitløkspulver
  • 14 ts kajennepepper
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss maisstivelse (maizena)
  • 12 dl kaldt vann

Grillede grønnsaker:

  • 1 stk nykål, sommerkål , eventuelt spisskål eller hodekål
  • 2 stk løk
  • 2 ss smør
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper

Slik gjør du

1. Pensle fileten med olje og krydre med salt og pepper. Grill kjøttet på direkte varme, 2–3 minutter på hver side, slik at det får en fin stekeskorpe.

2. Legg kjøttet over på indirekte varme på grillen, og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttstykket.

3. Sett på lokk, og la kjøttet grille i 30-35 minutter, eller til steketermometeret viser ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er lite stekt på 55-60 °C, medium på 65 °C, og godt stekt ved 70 °C.

Husk at temperaturen vil fortsette å stige litt etter at du har tatt kjøttet av grillen, ta gjerne av kjøttet litt under ønsket kjernetemperatur slik at det kan hvile opp til temperaturen du ønsker.

4. Lag bbq-saus. Bland alle ingrediensene, med unntak av vann og maisstivelse, i en kjele. Kok opp blandingen, og la det småkoke i ca. 5 minutter, eller til alt sukkeret er oppløst.

5. Tilsett maisstivelse rørt ut i litt vann om du ønsker en tykkere saus og kok opp under omrøring til du har ønsket tykkelse. Sausen tykner ganske fort. Bruk den til pensling og servering og oppbevar eventuelt rester av sausen kjølig i en tett beholder.

Sausen kan også lages ferdig på forhånd, og stå klar i kjøleskapet til bruk.

6. Del løk og kål i to. Behold stilken på kålen, slik at den henger sammen og skallet på løken.

7. Grill kålen raskt på høy varme, og legg den over på aluminiumsfolie og lavere varme. Ha på noen terninger smør og salt og pepper, og pakk den litt inn i aluminiumsfolien. Grill til den er mør.

8. Gjør det samme med løken. Fjern skallet på løken før servering.

9. Pensle kjøttet med sausen mot slutten av grillingen. Se til at det ikke svir seg. La kjøttet hvile ca. 15 minutter før den skjæres opp.

Server kjøttet i skiver sammen med grillede grønnsaker og bbq-saus.

Glasert svinefilet med fylte paprika

Turmat
Enkel
20–40 min

Grillet svinefilet blir ekstra god med en smaksrik glace. Servert med fylt, grillet paprika med cherrytomater og basilikum er dette supergod grillmat.

Ingredienser

  • 600 g ytrefilet av svin
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Glaze:

  • 1 ss balsamicoeddik
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss vann
  • 1 båt finhakket hvitløk

Fylt paprika:

  • 2 stk paprika
  • 112 beger rød cherrytomat (bruk gjerne rød og gul)
  • 112 ss grovhakket frisk basilikum
  • 1 båt finhakket hvitløk
  • 1 ss olje
Vis næringsinnhold
Energi
250kcal
Fett
9,3g
Protein
32g
Karbohydrat
9,6 g
Jern
1,7mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Skjær svinefilet fri for hinner, krydre med salt og pepper. Brun fileten raskt på alle sider på direkte varme på grillen. Legg den over på indirekte varme, ca. 15–20 minutter.
    Bruker du steketermometer er fileten medium stekt når termometeret viser 70 °C og gjennomstekt ved 76 °C.
  2. Skjær paprika i to på langs. Fjern kjernen. Del cherrytomat i to. Bland cherrytomat med basilikum, hvitløk og olje.
  3. Legg halve paprika med snittsiden ned på grillen i et par minutter, dette for å få grillstriper. Fyll paprika med cherrytomatblanding og plasser den på grillen på indirekte varme til den blir mør, ca. 5 minutter.
  4. Bland balsamico, sukker, vann og hvitløk. Rør til sukkeret er løst opp. Pensle blandingen på svinefileten med jevne mellomrom de siste 5 minuttene av grillingen. La fileten hvile i 5-10 minutter før servering.

Server saftig svinefilet med fylte paprika.

Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen".