Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Påskehareboller jpg

Påskehareboller

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 boller

  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 pk tørrgjær
  • 5 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll og pynt:

  • 0,5 l vaniljekrem , gjerne fra pakke
  • 250 g melis
  • Ca. 2 ss vann
  • Ca. 2 dl kokosmasse
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det er gøy å bake med barna! Påskeharebollene er søte boller som passer perfekt som en aktivitet om været er grått. Vaniljekremen kan du lage selv, men det er lov til å jukse med en fra butikken.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca. 18 boller

  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 pk tørrgjær
  • 5 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll og pynt:

  • 0,5 l vaniljekrem , gjerne fra pakke
  • 250 g melis
  • Ca. 2 ss vann
  • Ca. 2 dl kokosmasse

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.
  2. Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil ettehvert blande seg godt, så begge deler er like bra.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

  1. Spe med melk (kald eller romtemperert). Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.
  2. Sett en eltekrok i kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 15 minutter. 
  3. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen er myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den "kort" og revner - elt litt til.
  4. Del deigen i passe store emner. Du får ca. 18 boller av en porsjon deig. Trill avlange pølser, legg deigendene i kors, slik at det ser ut som to kaninører. 
  5. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 minutter).

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

  1. Ha vaniljekrem i en sprøytepose og fyll midten av bollene med kremen. 
  2. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB14 26.04.2024 11:37:54