Vegetarisk nøttestek

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Server nøttestek med masse gode smaker som en vegetar julemiddag eller som et tilbehør til kalkun. Server gjerne nøttesteken med tradisjonelt juletilbehør, eller med nye smaker som rødkål og mangosalat, grønnkål og eplesalat med cashewnøtter eller en rask rødkål-slaw

Ingredienser

porsjoner
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. eple
  • 2 ss olivenolje til steking
  • 150 g hasselnøtter
  • 150 g mandler
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 3 ss lettkokte havregryn
  • 2 ts frisk salvie
  • 2 ss frisk rosmarin
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts frisk ingefær
  • 0,5 stk. sitron
  • 3 stk. egg
  • 0,5 dl melk

Slik gjør du

  1. Skrell og finhakk løk og eple. Varm olje i en kjele og surr løk og eple mykt og blankt. Grovhakk nøtter og mandler og ha dem i kjelen sammen med hakkede tomater og havregryn. Hakk salvie og rosmarin og bland urtene inn i massen sammen med muskattnøtt, ingefær og revet sitronskall. 
  2. Avkjøl blandingen litt og rør inn egg og litt melk til du har en klissete deig. Smak til med salt og pepper.
  3. Hell deigen i en godt smurt og melet brødform.
  4. Stek nøttesteken i ca. 1 time på 180 °C. Test med en tynn trepinne eller liten, spiss kniv om den er ferdig stekt.

Ønsker du å gjøre retten vegansk, kan du sløyfe eggene, og erstatte melk med et plantebasert alternativ.

Du kan variere nøttesteken ved å bytte ut hasselnøtter og mandler med andre typer nøtter. Cashewnøtter eller rå peanøtter gir en helt annen smak. Varier gjerne urter og krydder også, og bruk det du liker best.
Nøttesteken holder seg minst 4-5 dager i kjøleskap, og kan godt fryses.