Spareribs med kålsalat

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Skikkelig Texas bbq-spareribs med kålsalat og barbecuesaus. Saftig kjøtt som smelter i munnen. En suksesshistorie hvor norsk svinekjøtt møter en eksplosjon av smaker. Jiiiha!

Ingredienser

porsjoner
  • 3 kg spareribs

Rub (ca. 6 dl):

  • 125 g brunt sukker
  • 160 g sukker
  • 50 g paprikapulver
  • 25 g hvitløkspulver
  • 75 g salt
  • 25 g malt sort pepper
  • 10 g malt ingefær
  • 15 g løkpulver
  • 7 g malt spisskummen
  • 4 g chipotle chilipulver

Kålsalat:

  • 0,5 stk. hodekål
  • 1 ss salt
  • 2 stk. gulrot
  • 3 dl kefir
  • 1 ss lettrømme
  • 0,5 båt revet hvitløk
  • 1 ts honning
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk. finhakket vårløk
  • 4 ss finhakket bladpersille
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 dråper tabasco
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

BBQ-saus:

  • 2 ss nøytral olje til steking
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1,5 ts chilipulver
  • 0,5 ts salt
  • 4 ts chipotle chilipulver
  • 1,25 dl ferdig sterk kaffe
  • 1,25 dl worchestershiresaus
  • 2,5 dl ketchup
  • 1,25 dl eplecidereddik
  • 100 g brunt sukker

Slik gjør du

1. Forvarm smoker, grill eller stekeovn til 125 °C.

2. Bland ingredienser til krydderblandingen (rub) godt sammen med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller i en morter.

Oppskriften på rub er stor, og du vil ha endel til overs. Oppbevar den på et glass med lokk eller i en lufttett boks og bruk den i løpet av sommeren. Passer veldig godt til både svinekjøtt og kylling.

3. På en rå ribbeside sitter det en hinne over ribbena. Sjekk om hinnen er fjernet. Sitter hinnen fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på hinnen over ett av de ytterste bena, og dra av. Hold i hinnen med litt kjøkkenpapir eller med en spiseskje, slik at du får et bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden.

4. Strø rub på spareribsen, og gni rubben godt inn i kjøttet. Rist av krydderet som ikke fester seg til kjøttet. Legg kjøttet i smokeren/på grillen eller i stekeovnen og stek til kjøttet løsner lett fra beina, 4-5 timer.

Ha en sprutflaske med vann, eller lag en «mopping sauce» med like deler eplejuice og eplecidereddik, og hell den på sprayflasken. Spray litt av vannet eller blandingen på ribsene hver time.

5. Snitt hodekål fint. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel for å få kålen så tynn som mulig. Ha på salt og la kålen stå i ca. 30 minutter. Skyll kålen i kaldt vann og la vannet renne av.

6. Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern.

7. Bland sammen kefir, rømme, hvitløk, honning, olje, vårløk og bladpersille i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper. Vend kål og gulrot i dressingen.

Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!

8. Lag BBQ-saus. Skrell løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Ha olje i kjele på middels varme, og fres løk og hvitløk i oljen.

9. Ha i chilipulver, chipotle og salt, og rør rundt til alt er godt blandet.

10. Tilsett resten av ingrediensene. La blandingen koke opp. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en ren flaske og oppbevar den kaldt og kjølig.

11. Del spareribsene etter bena. Server dem varme med kålsalat og bbq-saus. Det smaker også godt med grillede maiskolber og ovnsbakte poteter til.