Spareribs med kålsalat
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Skikkelig Texas bbq-spareribs med kålsalat og barbecuesaus. Saftig kjøtt som smelter i munnen. En suksesshistorie hvor norsk svinekjøtt møter en eksplosjon av smaker. Jiiiha!
Ingredienser
-
3 kg spareribs
Rub (ca. 6 dl):
-
125 g brunt sukker -
160 g sukker -
50 g paprikapulver -
25 g hvitløkspulver -
75 g salt -
25 g malt sort pepper -
10 g malt ingefær -
15 g løkpulver -
7 g malt spisskummen -
4 g chipotle chilipulver
Kålsalat:
-
0,5 stk. hodekål -
1 ss salt -
2 stk. gulrot -
3 dl kefir -
1 ss lettrømme -
0,5 båt revet hvitløk -
1 ts honning -
2 ss olivenolje -
2 stk. finhakket vårløk -
4 ss finhakket bladpersille -
1 ss sitronsaft -
2 dråper tabasco -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper
BBQ-saus:
-
2 ss nøytral olje til steking -
1 stk. løk -
3 båter hvitløk -
1,5 ts chilipulver -
0,5 ts salt -
4 ts chipotle chilipulver -
1,25 dl ferdig sterk kaffe -
1,25 dl worchestershiresaus -
2,5 dl ketchup -
1,25 dl eplecidereddik -
100 g brunt sukker
Slik gjør du
1. Forvarm smoker, grill eller stekeovn til 125 °C.
2. Bland ingredienser til krydderblandingen (rub) godt sammen med en stavmikser, i en kjøkkenmaskin eller i en morter.
3. På en rå ribbeside sitter det en hinne over ribbena. Sjekk om hinnen er fjernet. Sitter hinnen fortsatt på, fjerner du den enkelt ved å ta tak i hjørnet på hinnen over ett av de ytterste bena, og dra av. Hold i hinnen med litt kjøkkenpapir eller med en spiseskje, slik at du får et bedre grep. Dette kalles å strippe ribbesiden.
4. Strø rub på spareribsen, og gni rubben godt inn i kjøttet. Rist av krydderet som ikke fester seg til kjøttet. Legg kjøttet i smokeren/på grillen eller i stekeovnen og stek til kjøttet løsner lett fra beina, 4-5 timer.
5. Snitt hodekål fint. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel for å få kålen så tynn som mulig. Ha på salt og la kålen stå i ca. 30 minutter. Skyll kålen i kaldt vann og la vannet renne av.
6. Skrell gulrot og riv den grovt på et rivjern.
7. Bland sammen kefir, rømme, hvitløk, honning, olje, vårløk og bladpersille i en liten bolle. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper. Vend kål og gulrot i dressingen.
Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!
8. Lag BBQ-saus. Skrell løk og hvitløk, og hakk dem grovt. Ha olje i kjele på middels varme, og fres løk og hvitløk i oljen.
9. Ha i chilipulver, chipotle og salt, og rør rundt til alt er godt blandet.
10. Tilsett resten av ingrediensene. La blandingen koke opp. Ta kjelen av varmen. Blend med en stavmikser eller i en blender. Ha sausen i en ren flaske og oppbevar den kaldt og kjølig.
11. Del spareribsene etter bena. Server dem varme med kålsalat og bbq-saus. Det smaker også godt med grillede maiskolber og ovnsbakte poteter til.