1. Bland ut gjær i lunkent vann. Tilsett honning. Ha i hvetemel og salt. Elt deigen sammen, den skal være litt løs. Ha over olje og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning og smak!
2. Kle en springform med bakepapir i bunnen, og smør kantene av formen med litt smør eller olje. Form deigen til et rundt emne og legg den over i formen. Trykk deigen lett ut slik at den er jevn i formen. Etterhev deigen i 20-30 minutter.
3. Forvarm stekeovn til 200 °C. Sett formen på nederste rille, og stek i ca. 20 minutter. Avkjøl brødet før du deler det i 3 jevne lag.
Her kan du velge spekematen du liker aller best, og være kreativ med pynten. Bruk gjerne andre grønnsaker eller frukt som du liker.
4. Lag fyllet til kaken. Kok opp vann og legg i egg. Kok dem i 6-8 minutter for smilende egg og 8-10 minutter for hardkokt. Avkjøl eggene i rennende kaldt vann.
5. Del de hardkokte eggene i grove biter (bruk gjerne en eggedeler). Rør sammen crème fraîche, majones, sennep, vårløk, gressløk og syltet agurk. Smak til med tabasco, salt og pepper.
6. Smør halvparten av eggesalaten på det nederste laget av kaken, legg på et lag med brød og smør utover resten av eggesalaten før du legger på det siste laget med brød.
7. Pisk crème fraîche til det har en kremkonsistens, og smør det i et tynt lag rundt hele kaken (som man gjør på en bløtkake).
8. Finhakk bladpersille og bland det med hakkede valnøtter. Hold kaken litt på skrå og press blandingen opp langs siden av kaken, snu hele tiden slik at du dekker kanten rundt hele kaken.
9. Legg skiver av spekemat oppå kaken i et pent mønster, bruk gjerne ulike typer spekemat for å få litt kontraster på kaken. Pynt ellers kaken med for eksempel kokte egg (smilende), friske jordbær, grønn asparges i tynne strimler, oliven og spirer.