Rødvinssaus

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Rødvinssaus er en klassisk fransk sjysaus du kan lage når du skal unne deg det beste. Sausen er vel verdt ventetiden og egner seg aller best til storfe- og lammekjøtt. 

Ingredienser

porsjoner
  • 2 stk. sjalottløk
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl oksekraft , eventuelt annen kraft
  • 100 g usaltet smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

  1. Skrell løk, og finhakk den. Fres finhakket løk raskt i en liten kjele/gryte med litt olje.
  2. Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter.
  3. Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca.15 minutter. Sil sausen.

Varier gjerne kraften etter hvilket kjøttslag du skal servere den til - altså, viltkraft til vilt, lammekraft til lam og så videre.

  1. Rør inn terninger av kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
Dersom du synes sausen er for tynn, jevn den gjerne ut med litt maizenna rørt ut i kaldt vann.