Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Reinsdyrkraft

Reinsdyrkraft

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 4 liter ferdig kraft

  • 1,5 kg kraftbein av reinsdyr
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. purre
  • 20 g tørket sopp (kan sløyfes)
  • 1 stk. hvitløk
  • 4 stilker frisk timian
  • 4 stk. laurbærblad
  • 1 ss salt
  • 20 g hel pepper
  • 4 stk. einebær
  • 4 l vann
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lag din egen reinsdyrkraft med smaken av vidda! Dette er en fantastisk utgangspunkt til å lage nydelige sauser eller supper på. Du kan også drikke den akkurat som den er. Helt magisk!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

1 porsjon gir ca 4 liter ferdig kraft

  • 1,5 kg kraftbein av reinsdyr
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. purre
  • 20 g tørket sopp (kan sløyfes)
  • 1 stk. hvitløk
  • 4 stilker frisk timian
  • 4 stk. laurbærblad
  • 1 ss salt
  • 20 g hel pepper
  • 4 stk. einebær
  • 4 l vann

Slik gjør du

  1. Ha kraftbein i en ildfast form og sett formen i en stekeovn på 250 °C. Stek i ca. 10 minutter, eller til beina er godt brunet. Ha dem i en kjele.
  2. Vask og skjær grønnsaker i grove biter og ha dem i kjelen sammen med timian, laurbærblad, hvitløk, pepper og knuste einebær.
  3. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt.
  4. Fjern skum og urenheter som samler seg på overflaten underveis i kokingen. Jo mer urenheter du fjerner, jo klarere og mer transparent blir kraften til slutt. Kok gjerne i 4-5 timer eller lenger, om du har tid.
  5. Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. 
  6. For å få en fyldigere kraft som er enda rikere på smak kan du koke inn kraften ytterligere etter at den er silt. Mange velger å koke kraften så lenge at halvparten av vannmengden fordamper. Man ender da opp med noe man på kokkenes fagspråk kaller glace. Koker man bort 1/3 av vanninnholdet kaller man kraften for en demi-glace.
  7. Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som for eksempel glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller fryser.
  8. Under koking smelter mesteparten av fettet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk på toppen som er enkelt å ta av.

 

Bruk gjerne et blad fra purreløken og pakk timian og laurbærblad inn i det og surr det sammen med litt hyssing. Da er det lettere å fjerne urtene hvis det blir for mye smak av dem i kraften.

 

Smak gjerne til den ferdige kraften med salt, pepper og en skvett eplesidereddik. Skal du servere den som den er, kan du drysse litt hakkede urter på toppen.

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8741, server:MP-PRD-WEB12 26.04.2024 05:13:40