Oksefilet Wellington

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Beef Wellington er en ekte klassiker som regnes som et c-moment på kjøkkenet. Dette eren rett du virkelig kan briljere med! Ta deg god tid og kos deg med tilberedningen, og vi vi garanterer at du kan sole deg i glansen fra gjestenes beundrende blikk! 

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 1,2 kg indrefilet av storfe (midtstykket)
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 2 ss smør til steking

Til innbaking:

  • 1 pk frossen butterdeig
  • 1 stk. egg

Soppfyll:

  • 150 g frisk sjampinjong
  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 3 ss finhakket bladpersille
  • 2 dl fersk brødrasp
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Renskjær fileten for hinner og krydre den godt med salt og pepper.
  2. Varm en stekepanne med smør. Når smøret slutter å bruse er det varmt nok til å legge i kjøttet. Brun fileten raskt på alle sider. Løft den over på en tallerken og avkjøl.
  3. Finhakk sjampinjong og løk til fyllet (du kan også kutte det i grove biter og kjøre det raskt i en foodprosessor slik at du får små, jevne biter).
  4. Stek sopp og løk i en stekepanne med smør i ca. 10 minutter, til det er gyllent og væsken har fordampet. Avkjøl og ha blandingen i en fin sikt. Press ut så mye væske som mulig (bruk evt. litt tørkepapir til hjelp) ogha det i en skål. Finhakk persille og brødsmuler og bland det inn i soppen. Smak til med salt og pepper.
  5. Legg butterdeigplater sammen så de overlapper hverandre og danner en stor nok flate til å rulle rundt hele fileten. Pensle vispet egg i overlappingen av plater og lim dem sammen. Kjevle ut deigen litt slik at den får en jevn tykkelse. Legg soppmassen på midten av butterdeigen og fordel den utover i et jevnt lag, like langt og bredt som omkretsen av fileten. 
  6. Tørk fileten godt med kjøkkenpapir og legg den oppå soppen. Rull/pakk butterdeigen stramt rundt fileten. Lim skjøtene sammen med litt pisket egg, og brett deigen på endene slik at det blir helt tett. Flytt fileten over på et bakepapir. Pass på at skjøten er ned. Bruk kanter og avskjær fra butterdeigen til å lage dekorasjon på toppen, og lim det på med litt sammenvispet egg. Prikk med gaffel eller lag noen hull i deigen slik at dampen slipper ut. Pensle hele butterdeigen godt med egg og sett kjølig til fileten skal stekes.
  7. Sett et stekebrett i stekeovnen og varm den til 200 °C. Ta ut det varme stekebrettet og løft forsiktig bakepapiret med fileten over på brettet. Stikk et steketermometer inn i midten av den tykkeste delen av kjøttet og stek fileten i 20 minutter. Skru ned varmen til 180 °C og stek videre i ca. 15 minutter, til steketermometeret en kjernetemperatur på viser 57 °C. Ta fileten ut av ovnen og la den hvile i 10-15 minutter før servering. Legg fileten på en skjærfjøl og skjær den i skiver med en skarp, sagtakket kniv (brødkniv).

Server med honningglaserte rotgrønnsaker og rødvinssaus. Små, stekte poteter smaker også godt til.