Langtidsstekt lammelår
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Det er ikke alltid det frister å hoppe over turen for å passe på at lammesteken ikke blir for mye stekt! Da er det genialt å sette steken i ovnen på lav temperatur, mens du gjør det du har lyst til. For å få en fin stekeskorpe på kjøttet, er det lurt å gi steken en runde under grillelementet i ovnen før videre steking.
Ingredienser
10 porsjoner
-
1 stk. lammelår (ca. 2 1/2 kg) -
2 ts salt -
1 ts kvernet pepper -
3 båter hvitløk -
4 kvister frisk rosmarin -
3 dl vann -
3 stk. gulrot -
500 g sellerirot -
2 stk. løk -
2 ss olivenolje
Slik gjør du
- Sett grillfunksjonen i ovnen på 250 °C. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Sett lammelåret litt høyt i ovnen, og grill det i ca. 8 minutter, til det har fått en lys gyllen farge. Ta ut steken og still ovnen på 90 °C med over- og undervarme. La døra stå litt åpen, så ovnen kommer ned i riktig temperatur.
- Del hvitløk i tynne båter. Stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene. Gni steken til slutt inn med tørket eller hakket frisk rosmarin.
- Skrell gulrot, selleri og løk og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en langpanne eller en stor ildfast form (legg gjerne med noen hvitløkbåter og urter), og legg lammelåret på toppen. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av steken. Pass på at du ikke treffer bein. Hell på ca. 3 dl vann i langpannen, så du får en sjy å lage saus av.
Når steketermometeret viser 65 °C etter 5-6 timer er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C.
Her kan du lese mer om langtidssteking av lammelår.
Ble det rester etter lammemiddagen? Vi har gode tips til hva du kan lage med rester av lammelåret eller lammesteken.