Langtidsstekt lammelår

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det er ikke alltid det frister å hoppe over turen for å passe på at lammesteken ikke blir for mye stekt! Da er det genialt å sette steken i ovnen på lav temperatur, mens du gjør det du har lyst til. For å få en fin stekeskorpe på kjøttet, er det lurt å gi steken en runde under grillelementet i ovnen før videre steking.

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår (ca. 2 1/2 kg)
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 båter hvitløk
  • 4 kvister frisk rosmarin
  • 3 dl vann
  • 3 stk. gulrot
  • 500 g sellerirot
  • 2 stk. løk
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Sett grillfunksjonen i ovnen på 250 °C. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Sett lammelåret litt høyt i ovnen, og grill det i ca. 8 minutter, til det har fått en lys gyllen farge. Ta ut steken og still ovnen på 90 °C med over- og undervarme. La døra stå litt åpen, så ovnen kommer ned i riktig temperatur.
  2. Del hvitløk i tynne båter. Stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene. Gni steken til slutt inn med tørket eller hakket frisk rosmarin.
  3. Skrell gulrot, selleri og løk og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en langpanne eller en stor ildfast form (legg gjerne med noen hvitløkbåter og urter), og legg lammelåret på toppen. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av steken. Pass på at du ikke treffer bein. Hell på ca. 3 dl vann i langpannen, så du får en sjy å lage saus av.

Når steketermometeret viser 65 °C etter 5-6 timer er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. 

 

Her kan du lese mer om langtidssteking av lammelår.

 

Ble det rester etter lammemiddagen? Vi har gode tips til hva du kan lage med rester av lammelåret eller lammesteken.