Lammecarré med honningglaserte rotgrønnsaker
- Tid
- 40–60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
En deilig rosastekt lammecarré med honninglaserte grønnsaker og rødvinssaus er skikkelig kosemat! Server gjerne også tilbehør som mandelpotetmos, selleri- og potetmos eller pastinakkpuré til.
Ingredienser
porsjoner
-
2 stk. lammecarré (á 350 g) -
0,5 ts salt -
0,5 ts pepper -
2 ss smør eller margarin til steking -
2 båter hvitløk
Rødvinssaus:
-
1 stk. sjalottløk -
1 ss nøytral olje til steking -
2,5 dl rødvin -
2,5 dl lammekraft , eventuelt oksekraft -
50 g usaltet smør
Honningglaserte rotgrønnsaker:
-
2 stk. gulrot -
2 stk. pastinakk eller persillerot -
0,5 stk. sellerirot -
2 stk. rødløk -
1 ss nøytral olje -
3 ss flytende honning -
3 stilker frisk timian (kan sløyfes)
Slik gjør du
- Start med sausen. Finhakk sjalottløk, og fres den raskt i en liten kjele med litt olje.
- Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en marmeladeaktig konsistens). Dette tar ca. 30 minutter.
- Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca. 15 minutter.
- Skrell grønnsaker og kutt dem i jevnstore biter. Legg grønnsakene over i en ildfast form, ha på litt olje, og krydre med salt og pepper. Tilsett honning, og gjerne litt frisk timian. Stek i ovnen ved 220 °C i 20 minutter.
- Snitt et rutemønster i fettsiden på lammecarréen. Bruk en skarp og spiss kniv og se til at du ikke skjærer helt ned i kjøttet.
- Krydre kjøttet med salt og pepper. Varm en stekepanne med smør eller margarin og brun kjøttet godt på begge sider. Legg kjøttet over i en langpanne. Ha hvitløksbåter og eventuelt litt timian i pannen mot slutten av bruningen.
- Legg kjøttet og hvitløken over grønnsakene i formen. Senk temperaturen til 125 °C og stek i ca. 20 minutter. Bruk et steketermometer og stek til ønsket kjernetemperatur. Kjøttet er medium stekt ved 60-65 °C, medium pluss ved 65-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C.
- Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile i 5-10 minutter før du skjærer i det. Skru eventuelt opp temperaturen på ovnen om grønnsakene trenger noen minutter til.
- Sil sausen, og ha den tilbake i kjelen. La den få et raskt oppkok, trekk kjelen av platen og rør inn smør i terninger (montere sausen). Sausen må ikke koke etter at smøret er vispet inn.
- Skjær kjøttet i skiver mellom bena og server lammecarréen med honningglaserte grønnsaker og rødvinssaus. En fløyelsmyk pastinakkpuré eller mandelpotetmos med timian smaker også godt til.