skip navigation
matprat logo

Rognebær

Rognebær

“Høyt henger de og sure er de”, sa reven i følge Æsop. Og det stemmer godt. Rognebærtreet kan bli opptil ti meter høyt, og de fineste bærklasene henger selvfølgelig i toppen, så det kan være med fare for liv og helse vi høster dem. Rognebæra er ikke gode å spise rett fra treet – til det er de alt for sure, tørre og snerpende. Men får de en frostnatt – gjerne i fryseren – forsvinner mye surhet og bitterhet, og bærene blir et utmerket utgangspunkt for både gelé, syltetøy, vin og dram.

Rogn er et vanlig tre i hele Norge, og vokser helt opp til tregrensen. På Vardøhus festning vokser Vardøs “eneste” tre – selvfølgelig en rogn – som hver høst omsorgsfullt blir pakket inn for å beskyttes mot arktiske vinder og salt hav. 

Rognebærgelé

Turmat
Enkel
Over 60 min

 

 

Ingredienser

Gir ca 6-7 desiliter gelé

  • kg rognebær , "frostbitt i fryseren"
  • 500 g fast eple , i grove biter
  • ca. 300 g sukker per 1/2 saft
  • 1 stk hel kanel , (kan sløyfes)
  • 1 ts muskatblomme , (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Legg rensede rognebær og eplebiter i en kjele og fyll på med vann til det knapt dekker. Kok opp, og la det koke til alt er mørt og har saftet seg. Sil gjennom et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og la stå og renne av i et par timer, eller helst over natten. Ikke press saften gjennom kledet, da blir resultatet grumsete.
  2. Mål opp mengde saft, og juster mengden til du har en halv liter (la den koke inn v\hvis du har for mye, tilsett litt vann eller eplejuice om du har for lite)
  3. Hell over i en kjele og kok opp sammen med kanlestang og muskatblomme. La koke kraftig et par minutter. Rør sukker gradvis inn i den kokende saften. Senk varmen og kok videre i 20-30 minutter.
Smakstilsetninger i rognebærgelé kan være litt tørr eller halvtørr sherry, konjakk eller akevitt. Du kan bytte ut halvparten av sukkeret med brunt rørsukker for en kraftigere smak.
  1. Gjør en geléprøve (se under). Fyll deretter rene, varme, tørre glass med den varme geléen og skru på lokk. Avkjøl over natten, og oppbevar kaldt..
Slik gjør du geléprøve: Hell litt av den varme geléen på en kald asjett og la den stå et par minutter. Trekk en skje gjennom geleen. Om den stivner er geléen ferdig, hvis ikke må den få koke videre. Du kan også prøve med en skje om den er ferdig, dråpene skal falle tungt fra skjeen. Blir ikke geléen stiv kan du tilsette pektin . Følg da oppskriftene på pakken.