skip navigation
matprat logo

Poteter

Poteter

Norge er et ”pottitland”, og selv om potet har fått skarp konkurranse fra pasta og ris, er den fortsatt det mest populære tilbehøret til middagsmaten vår. På verdensbasis dyrkes det poteter i over hundre land, og det finnes flere tusen ulike potetsorter. Kina, USA og Russland ikke overraskende er de største produsentene. Her i landet finnes det rundt 30 ulike potetsorter som dyrkes fra sør til nord, og fra havkanten og lang opp mot fjellet. 

De første tidligpotetene – en del dyrket i drivhus – kan høstes allerede rundt 17. mai på Jæren og Sørlandet, og det er stor status blant produsentene å være den som leverer de første potetene til kongehuset.  Utover sommeren kommer ferskpotetene, mens den største innhøstingen foregår i august, september og oktober. De ulike sortene er til dels svært forskjellige når det gjelder utseende, størrelse, smak, konsistens, koketid og bruksområder. 

Shepherd's Pie

Turmat
Middels
Over 60 min

Ingredienser

  • 2 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 2 ss smør eller margarin
  • 400 g kjøttdeig av lam
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 ts worchestershiresaus (kan utelates)
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl hønsebuljong (utblandet) eller kjøttbuljong
  • 150 g frosne erter
  • 200 g hermetiske maiskorn
  • 1 ss finhakket frisk rosmarin
  • 1 ss finhakket frisk timian

Potetmos

  • 1 kg potet
  • 2 ss smør eller margarin
  • 2 dl melk
  • ½ ts revet muskatnøtt
  • 2 dl ferdigrevet ost

Slik gjør du

  1. Kutt løk og gulrot i små terninger.
  2. Varm en stekepanne med smør eller margarin og stek løk og gulrot til det er mykt og blankt. Tilsett lammekjøttdeig og stek til kjøttdeigen skifter farge. Rør inn tomatpuré og worchestershiresauce.
  3. Dryss over hvetemel og la det frese med i 2-3 minutter. Hell på kraft/buljong. La det småkoke i 15-20 minutter, til sausen har tyknet.
  4. Rør inn erter, mais og hakkede urter. Smak til med salt og pepper.
  5. Skrell poteter og del dem i grove biter. Kok dem møre i usaltet vann.
  6. Mos potetene og rør inn melk og smør. Smak til med salt, pepper og muskat.
  7. Ha kjøttblandingen i en dyp ildfast form. Legg potetmosen som et lokk over. Dryss over revet ost. 
  8. Plasser formen litt lavt i stekeovnen på 180 °C i 30-40 minutter, til det bobler godt og toppen er gyllen.

Server gjerne med aspargesbønner eller en grønn salat.