skip navigation
matprat logo
Storfe råvarer stor kjøledisk

Storfekjøtt: I butikken

I butikken er det mye å velge mellom og mye å ta stilling til.

Har fargen på kjøttet noe å si?

Lysere rødfarge på kjøttet er en indikator for at kjøttet kommer fra yngre dyr. Fileter fra unge dyr er mørere og har ikke så grov struktur som kjøtt fra eldre dyr. Jo mer rødfarge det er i kjøttet desto mer jern inneholder det.

 

Kan man se om kjøttet er mørt?

Indrefilet, ytrefilet, mørbrad og flatbiff, samt bankekjøtt og rundstek, blir pakket hele i vakuumposer og går deretter inn i en kontrollert mørningsprosess. Pakkene blir merket med dato for når de er ferdig mørnet. Man kan ikke se om kjøttet er mørt bare ved å se på kjøttet. Når du skal velge en bra biff lønner det seg å velge en med datostempling tett opp til siste forbruksdato.

 

Hvilke deiger består bare av storfekjøtt?

Karbonadedeig og kjøttdeig er laget av bare storfekjøtt.

 

Hvordan vet jeg om kjøttet er av norsk opprinnelse?

Ferskt storfekjøtt skal merkes med opprinnelsesland. Det er ikke krav til merking av kjøtt som er tørket, speket, krydret, marinert eller lignende.

I praksis betyr det at kvernet kjøtt som er tilsatt vann ikke trenger å merkes, heller ikke blandinger som inneholder mindre enn 50 prosent storfekjøtt.

 

Hva slags pålegg lages med storfekjøtt?

Roastbiff, okserull, kalverulade og pastrami er laget med storfekjøtt. Storfekjøtt er også en ingrediens i både servelat, salami og chorizo, ofte sammen med svinekjøtt.

 

Hva er kjøttdeig?

Kjøttdeig er malt storfekjøtt som delvis er skåret fritt for sener og fett. Kan inneholde opp til 14 % fett.

Kjøttdeig er altså kvernet rent kjøtt, tilsatt is og salt - ikke noe mer. Kjøttdeig kan også kjøpes uten tilsatt salt og vann.

 

Hva er karbonadedeig?

Karbonadedeig er grovmalt storfekjøtt som er skåret fritt for sener og fett, og dermed magert. Kan inneholde opp til 6 % fett.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.21, server:MP-PRD-WEB06 29.05.2017 21:00:54