skip navigation
matprat logo
Biff med bakte tomater

Saken er biff

Det er hyggelig å invitere gjester på en real biffmiddag. Har du gjester som teller kalorier, er det enkelt å gjøre biffmåltidet både sunt og godt.


Foto:
 
matprat

Råvaretips

For å tilberede et perfekt måltid er det nyttig å ha litt ekstra kunnskap om råvarer. For mange kan det være litt vanskelig å velge riktig kjøtt til en rett, eller å vite hva de ulike kjøttstykkene kan brukes til. Ulike typer kjøtt trenger ofte forskjellige tilberedningsmetoder. Har du den riktige kunnskapen kan det seigeste kjøttet bli mørt og saftig om du tilbereder det riktig.

Biff er sunn kosemat

Å leve sunt og samtidig spise god mat er ingen motsetning. Å sette gaffelen i en saftig og mør biff på lørdagskvelden er et høydepunkt for mange, men det er ikke biffens skyld at dette måltidet har et ufortjent dårlig rykte. Det er faktisk tilbehøret som avgjør om dette måltidet blir sunt.

Det er gjerne alt det “ekstra gode” tilbehøret  som er den store synderen. Sunt tilbehør kan være en salat med chili og kesamdressing, ovnsbakte poteter og tomater, og en mager sjysaus eller rødvinsaus. Eksempler på mindre sunt tilbehør til biff er fløtegratinerte poteter, pommes frites, bearnaisesaus, peppersaus, og ikke minst urtesmøret eller rømmeklatten til den bakte poteten.

Biff er magert kjøtt

Selve biffen er mager som bare det, og velger du indrefilet, ytrefilet eller mørbrad så inneholder de kun 2 – 4 % fett. Det er heller ikke så viktig om biffen stekes i litt mye fett, bare du ikke bruker steikesjyen. Kjøtt trekker ikke til seg fett under steking, og det lille som ligger igjen rundt biffen er knapt nok målbart.

Menn elsker det og kvinner trenger det

Biffsalat med korn og sesamolje

Biff er noe menn elsker, og som kvinnene trenger.  “Urmannen” trenger selvsagt også en real biff iblant, men kvinner kan med fordel spise mer rødt kjøtt da de har et større behov for jern enn det menn har. Jern finner du ikke så mye av i kylling eller svinekjøtt, mens i biffene derimot er det rikelig av det. En god huskeregel er: Jo rødere kjøttet er jo mer jern.

Biff kan nøkkelhullmerkes

Alle biffer med unntak av entrecôte har en fettprosent som er lavere enn 10 %, som er kravet for å bli nøkkelhullmerket. Dette merket gjelder kun kjøtt som er ferdigpakket av industrien.  Kjøtt som er pakket i butikk eller solgt i ferskvaredisk kan i dag ikke merkes med nøkkelhull, på tross av at det er like sunt som industripakket kjøtt.

Sunn hverdag, kos i helga

Biffwrap med guacamole og grillet paprika.

Du bør gjøre forskjell på hverdags- og helgemåltidet. Har du spist sunt hele uka kan du kose deg med litt fløte i sausen i helgen. Biff er relativt mørt kjøtt, og er raskt og tilberede, og passer derfor bra som sunn og enkel hverdagsmat. Men da er det viktig at du velger det sunne og riktige tilbehøret. Typisk sunne retter med biff er den retten som blir servert med salat og en mager dressing, en biffsalat, wraps med biffstrimler og grønnsaker. Det er mulig å både kose seg og spise sunt i helgen også. Med en saftig og smakfull biff, så er det lett å få til begge deler.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.4.9, server:MP-PRD-WEB08 21.11.2018 03:14:07