skip navigation
matprat logo
Klassisk pinnekjøtt - alternativ 2

Julemat av lammekjøtt

Tradisjonelt står lammekjøtt aller sterkest på Vestlandet i jula, men også nordover spises det mye lam. På årsbasis ligger faktisk Nord-Norge over Vestlandet i forbruk av lammekjøtt. 

I jula er det i stor grad pinnekjøtt som gjelder, men også lammerull, vossakorv og fåremør er typisk julemat. En annen delikatesse er lettsaltet lammelår, som fås både røkt og urøkt. 

På Vestlandet er det et markant geografisk skille om pinnekjøttet skal være røkt eller ikke.  Ytterst mot kysten ble pinnekjøttet røkt for å gi det en ekstra holdbarhet i det fuktige klimaet, men innover i fjordene er det tørrere klima, og vanligere med urøkt pinnekjøtt. 

Vestlendingene kaller gjerne pinnekjøtt for ribbe, og det er nettopp det det er. Siden av lammet blir til pinnekjøtt og låret blir til lettsaltet og røkt lammelår. Siden, uten ben og kjøtt fra bogen, blir brukt til lammerull, og nakken, resten av bogen og gjerne litt innmat, blir brukt til pølsemat.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er hele siden av lammet, det er kun låret og bogen som er skåret av. Pinnekjøtt ble valgt som julaftensmat fordi det var det feteste, og dermed det mest attraktive stykket. Fenalår og pinnekjøtt ble gjerne saltet og speket samtidig, og pinnekjøttet ble ofte akkurat ferdig speket til jul.  Lammesidene ble først saltet to til tre dager, og deretter hengt til speking ett kjølig, mørkt og luftig sted. Pinnekjøtt fås røkt og urøkt, og selges enten helt eller delt i porsjonstykker. De siste årene har det også kommet ferdig utvannnet pinnekjøtt. For de som har det ekstra travelt finnes det ferdig dampet pinnekjøtt også.  

Lettsaltet lammelår

Lammelår er det mest kjøttfulle stykket på lammet, og har ikke tradisjon lenger tilbake enn til 60-tallet. Det vanligste er lettsaltet og røkt lammelår, men på Sørlandet og andre steder er det også vanlig med urøkt. Felles for dem begge er at de passer både varmt og kaldt. Det vanlige er å koke et helt lår i vann, eller under folie i ovnen, og servere det varmt med kokt kålrot. Det som ikke blir spist til middag blir til populær mat i de kalde julemåltidene. Lettsaltet røkt lammelår selges også ferdig kokt, og da heter det ofte badsturøkt lammelår.

Fenalår

Fenalår er også vanlig julemat enkelte steder, men da som ingrediens til julefrokosten eller på koldtbordet. Fenalår er saltet og speket lammelår, som også finnes både røkt og urøkt. Fenalår selges helt med ben, som benfrie stykker eller ferdig skåret i skiver.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.10.3.29, server:MP-PRD-WEB09 23.09.2018 12:21:27