Tilbehør til julematen

Hva er vel pinnekjøtt uten kålrotstappe? Eller ribbe uten surkål eller rødkål? Tilbehøret er ofte like viktig som julematen selv. Se våre smakfulle tips til tilbehør du kan servere til julematen.

Nesten alle familier har sin egen tradisjon på hva som skal serveres til hovedrett på selveste julaften. I noen familier serveres det ribbe, og alt snakk om lutefisk er uhørt. Andre sverger til pinnekjøtt, og blåser en lang marsj i ribbeentusiastene som måtte sitte rundt bordet. Tilbehøret som følger julematen er det store forventninger til, og tradisjonene er sterke også her.

 

Klassisk tilbehør

Hjemmelaget surkål er uovertruffent tilbehør til ribbe, julepølse og medisterkaker, og er det de fleste velger på julaften. Surkål smaker dessuten godt til klassisk skinkestek med brun saus.

Rødkål passer også godt til juleribba. I tillegg passer den utmerket til både skinkestek, svinekam, kalkunfilet og and. Til og med reinsdyrstek kan med hell serveres med rødkål.

Tradisjonell pinnekjøttmiddag serveres med kålrotstappe eller en rotmos med kålrot, gulrot og litt potet. Samme tilbehør passer til smalahove. Til lammestek smaker det godt med ovnsbakte rotgrønnsaker, sjysaus og kokte poteter. Ovnsbakte grønnsaker som gulbeter, rødbeter, gresskar, gulrot, neper og løk er et annet alternativ. Det er smakfullt og godt tilbehør som passer til alle typer stek, biffer og fileter i tillegg til flere fiskeretter.

Valgfritt tilbehør til kalkun

Slik lager du Waldorfsalat.

Om du vil servere kalkunen med stuffing eller ikke er opp til deg. Det er slett ikke nødvendig, og gjør ikke kalkunen mer eller mindre saftig, men i mange familier er den faste stuffingen «et must».

Av innmatposen som ligger i frosne kalkuner kan du koke en god kalkunkraft som du bruker til saus. En god fløtesaus passer godt til kalkunen, gjerne smaksatt med litt rips- eller portvinsgelé. Eller du kan servere med en nydelig appelsinsaus med crème fraîche og litt chili.

Du kan servere kalkun med både frukt- og grønnsakstilbehør. Sørg bare for at tilbehøret passer til hverandre. For eksempel er helstekt kalkun med grønnsaker som aspargesbønner, brokkoli og gulrøtter godt sammen med brødstuffing og fløtesaus. Mens hel kalkun med aprikos- og appelsinstuffing med hell kan serveres i følge med aspargesbønner, appelsinsaus og kokte poteter. Noe av det mest populære tilbehøret til kalkun er nok likevel klassisk Waldorfsalat.

 

Tilbehør til fisk

Agurksalat og sandefjordsmør er tilbehør som passer til både kokt torsk, kokt kveite og kokt laks. Husk på at sandefjordsmøret ikke må koke etter at smøret er tilsatt. Da vil sausen skille seg.

Lutefisk spises med mye forskjellig tilbehør. Det vanligste foruten kokte poteter og sprøstekt bacon er sirup, lefse, hvit saus, brunost, sennep, smeltet smør, ribbefett, lettsaltet flesk, kokt hvitkål, gulrøtter, kålrot, kålrabistappe og ertestuing.

Gravlaks og røkelaks har sin naturlige plass på julebuffeten, og er i tillegg populære forretter i julen. Vi anbefaler gravlaks med hjemmelaget sennepssaus og røkelaks med eggerøre på klassisk vis - eller laksetartar av fersk laks, gravlaks og røkelaks. Alt du trenger til tartaren er hakket løk, dill, sitronbåter og små rugkjeks.

 

Sharingmenyer med trendy tilbehør

Sharingmenyer vil si matfat som settes fram på bordet, og som man deler med de andre. Man kan forsyne seg så lenge det er mat igjen, og det er ikke noe som heter første og andre gangs servering. Det kan være gjerne være overraskende tilbehør og gode smakskombinasjoner.  

Vi har sharingmenyer både med ribbe, skinkestek, svinekam, helstekt kalkun, røkt juleskinke, reinsdyrstek, pinnekjøtt, pølser, ost og karamellpudding som du bør ta en titt på og la deg inspirere av!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.