Herlig vintermat som passer seg selv

Tradisjonsretter med svineknoke og lettsaltet kjøtt er ikke hverdagsmat i tidsklemma. Dette er smakfull mat som krever sin tid, men som er som skapt for kalde dager!

Svineknoke kan kjøpes fersk, saltet eller saltet og røkt. Knoker trenger lang tilberedningstid, men er absolutt investeringen verdt. Store, kjøttfulle svineknoker spises gjerne med kålrotstappe eller surkål og poteter. Knoker er også ypperlige til ertesuppe, lapskaus og andre gryter.

 

Smakfull tradisjonskost

Kjøtt og flesk ble tidligere ofte saltet og røkt slik at man kunne oppbevare kjøttet over lengre tid. I dag er det annerledes. Kjøttet ligger pakket og klart i disken og metodene for salting og røyking er modernisert. Selv i dag som vi er omgitt av mat fra alle verdens hjørner, er husmannskosten en viktig del av basiskostholdet vårt.  

Erter, kjøtt og flesk er smakfull mat som passer perfekt etter en søndagstur i vinterkulda.

Husmannskost eller tradisjonsmat er et vidt begrep som dekker all tradisjonell norsk kost, og det er få ting som smaker så godt som erter kjøtt og flesk eller en god ertersuppe i den kalde årstiden.  Husmannskosten bærer også preg av at vi før levde et tøft liv med hardt fysisk arbeid og trengte fet, energirik mat.

 

Trendy mat

Tradisjonsretter er populært som aldri før og har dukket opp på menyen hos flere toneangivende restauranter. Mange av disse  tradisjonrettene er enkle å tilberede med  få ingredienser som putrer i gryta og gjør seg selv. Sammen med salt kjøtt og flesk er rotgrønnsaker og erter et fast følge. De gir god smak, metter godt, er lett tilgjengelig og rimelig i innkjøp.

Svineknoke kokt i mørkt øl servert med konservert kål eller bedre kjent som tyske sauerkraut er en klassiker. Kålen fermenteres ved naturlig melkesyregjæring og var sammen med rotgrønnsaker en god C vitaminkilde for folk før i tiden, da det var lite tilgang på vitaminer i vinterhalvåret.

 

Tradisjonsmat på sitt beste

Lag en god porsjon med ertesuppe, så har du ferdig middag for et par dager.

En stor, raus gryte med ertesuppe har begeistret mange og er husmannskost på sitt beste. Kokt på svineknoke tar det litt tid, men resultatet er vel verdt å vente på. Og en kan vel kanskje si at ertesuppe er gjennom tidene nattmatens store vinner.

På jakt etter andre tradisjonsretter? Prøv flesk og duppe, erter, kjøtt og flesk, eller hva med fersk kjøtt og suppe servert med løksaus? Dette er mat som krever sin tid men som stort sett gjør seg selv og er som skapt for kalde vinterdager.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.