Endelig tid for fårikål

Når lukten av kokt kål ligger som en nesten synlig tåke over nabolaget er det definitivt blitt høst og fårikåltid.

Endelig er det tid for å trekke innomhus og fylle den aller, aller største kjelen i huset med lag på lag av kål og kjøtt overstrødd med hele, svarte pepperkorn. Tid for Fårikålens Venner å sette hverandre stevne og på nytt feire Fårikålens festdag!

Kål, kjøtt, salt og svarte pepperkorn: Det finnes knapt noen enklere rett å lage enn fårikål.

 

Nasjonalrett

For over 40 år siden ble fårikål kåret til Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere. Retten er elsket av mange for sin fantastiske smak, hatet av enkelte med fintfølende nese for sin noe påtrengende duft, og er en utmerket unnskyldning for å samle et godt knippe venner til middag. Fårikålen er for oss nordmenn et like sikkert høsttegn som fallende løv.

I butikkene lokkes det med ferskt fårikålkjøtt, og det er mange som blir blanke i blikket ved tanken på løfte lokket av fårikålkjelen etter at den har stått og småputret et par timer, stikke hodet inn i dampen som stiger opp og trekke inn den liflige duften av kokt kål og mørt lammekjøtt.

 

Fårikålens venner

Fårikålvise

Mel: Husmannspolka
I dag er det fest rundt et hyggelig bord, tralala, lalala
På ovnen der står det ei gryte så stor, tralala, lalala
Fra gryta så stiger den skjønneste duft,
det er så en mister sin sunne fornuft,
når rommet er smekkfullt av fårikålduft! Tralala, lalala 
Får-i-kål på store fat,
norsk og real, ornt´lig mat!en slår pizza og salat,
ja, får-i-kål tar prisen! Ei får-i-kålgryte er romslig og stor, tralala, lalala
Jeg bruker som regel den jeg fikk av mor, tralala, lalala
Så legger jeg lagvis av kjøtt og av kål,
og pepper og salt tar jeg på øyemål.
"Er fårikål´n ferdig?" er husbondens gnål, tralala, lalala
Får-i-kål på store fat,
norsk og real, ornt´lig mat!
Den slår pizza og salat,
ja, får-i-kål tar prisen!
Grasrotbevegelsen Fårikålens venner ble stiftet i 1993.

Fårikålens Venner er en ekte grasrotbevegelse, bestående av lokalt innstiftede fåreninger med full styrings- og oppløsningsrett, uten noe som helst ansvar eller rapporteringsplikt utover hva de lokale vedtekter måtte diktere. Fåreningen er en uhøytidelig feiring av nasjonalretten vår, med egen fårmålsparagraf og med en rekke uregistrerte lokallag rundt om i landet. Men ingen generalsekretær, ikke noe landsmøte, intet kontorbygg og i hvert fall ingen medlemslister får ødelegge fårikålvennenes glede over favorittretten.

Sjekk nettstedet www.farikal.no å få inspirasjon til fårikålfesten.

Fårikålens venner har sin egen nettside, http://www.farikal.no/,  med en mengde historikk, historie, materiell og annen moro for den som ønsker å bli medlem. Fårikålens Venner samles like gjerne på restauranter og andre spisesteder som privat, og aller helst på Fårikålens Festdag. I flere år har også lokale kokkemesterlaug sørget for fårbilledlig kunnskapsformidling av fårikåltradisjonen til skoleelever, og også bidratt til at Fårikålens Festdag har blitt markert i kantiner og andre spisesteder over hele landet.

 

Fårikålens Festdag

Fårikålpolitiet klar til å rykke ut til byens spisesteder.

Fårikålens Festdag markeres hvert år på den siste torsdagen i september, så det er bare å krysse av i kalenderen! Dette er også dagen Fårikålpolitiet er ute på sin årlige inspeksjon av spisesteder som – ut fra sin profil – fårventes å ha fårikål på menyen. Politiet sjekker om det i det hele tatt er fårikål å få servert, og om den er tilberedt etter gjeldende fårskrifter. Finner de noe å utsette på stedet eller fårikålen, blir det raskt skrevet ut er fårenklet fårelegg til kjøkkensjefen før ferden går videre til neste sted.

 
Fårikålpolitiet vekker oppsikt og den vel utstyrte kjøredoningen er et populært fotomotiv.

Utrykningen fåregår med fårikålpolitibilen, korrekt utstyrt med en stor kjele og fersk kål på taket, og med fulle sirener. Sirenen er lett gjenkjennelig som høylytt breking à la “bææææ-buuuu-bææææ-buuuu”, et lydbilde som vekker en viss berettiget oppmerksomhet i Oslos gater. Fårikålpolitiets inspeksjon har gjennom årene blitt en fårmidabelt populær tradisjon for spisesteder i Oslo og omegn, og det er ikke uvanlig at personalet står og venter på utrykningen og geleider politiet inn til kjøkkenet og grytene for inspeksjon.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.