Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Frokostegg

Lang frokost

At frokost er viktig, har du sikkert hørt før. Men har du tenkt på at et rolig måltid med bløtkokt egg gir deg mer enn bare de viktige næringsstoffene? En slik start på dagen er den beste motvekt til stress og mas.


Foto:
 
matprat

Frokosten blir lett et offer for dagliglivets tidspress. Familien står ofte opp til litt ulike tider, slik at det er vanskelig å samle alle rundt et felles måltid. Og spiser man sammen, så er gjerne frokosten litt rutinepreget fordi man skal raskt av sted til barnehage, skole eller jobb.

Typisk norsk helgefrokost

Bløtkokt egg og varme rundstykker er typisk å sette fram på en norsk helgefrokost.

I helgene blir frokosten mer et viktig sosialt samlingspunkt for familien, og når hverdagene er travle blir det ekstra viktig å kunne ”gire ned” i helgene med en lang frokost.

- Typisk for en norsk helgefrokost kan for eksempel være at vi dekker et hyggelig bord og setter fram rikelig med pålegg. Ofte velger vi mer eksklusive påleggssorter til helgefrokosten enn vi spiser på hverdagene. Vi tar oss dessuten tid til å varme rundstykker og koke frokostegg, forteller Gunnar Thoen som er analyseansvarlig hos MatPrat.

Den gode samtalen

Etter at maten er fortært er det tid for den gode samtalen. Sitte til bords, nyte nytrukket te eller kaffe og snakke sammen – noe mange av oss burde være flinkere til. Tidligere utenriksminister, fredsmekler og ”frokostminister” Thorvald Stoltenberg tenkte nok også slik, at en rolig frokost er det perfekte utgangspunkt for å snakke sammen og bli enige. Han inviterte rett og slett viktige forhandlingsparter på frokostmøter hjemme hos seg selv i sin tid!

Slik får du perfekte egg til frokost

Ta eggene til lørdags- og søndagsfrokosten ut av kjøleskapet fredag kveld. Egg tåler nemlig godt å ligge noen dager i romtemperatur, og det er mange fordeler med tempererte egg i forhold til kalde. Én av fordelene er at egget ikke sprekker så lett under koking.

Kok opp vann i en kjele og trekk kjelen til side mens eggene legges forsiktig opp i kokevannet uten at de støter mot bunnen av kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. Skru ned temperaturen. Vannet trenger bare så vidt boblekoke. Se på klokka og beregn tiden for når eggene er ferdig.

Ofte er det slik at familiemedlemmer liker eggene forskjellig kokt. Noen liker litt bløt hvite og helt bløt plomme, mens andre liker det best når egget har fått koke et par minutter lenger og blitt ”smilende”. Det vil si at plommen er fast i ytterkanten og fortsatt litt bløt helt i midten. For at alle i familien skal få et perfekt frokostegg må eggene tas opp av det kokende vannet etter hvert. Skyll egget under rennende, kaldt vann for at kokeprosessen ikke skal fortsette inne i egget. Helt til slutt er det viktig at eggene settes i korrekt eggeglass, slik at alle får egget slik de liker det best.

Når eggene er kalde før koking

Kalde egg har lettere for å sprekke enn tempererte egg. Problemet med kalde egg er at luften som er i den butte enden av egget utvider seg når den blir varm. Luften utvider seg når den blir varm, og dermed blir det plassproblemer inne i skallet. Luften må ut, og de bitte små porene som finnes i eggeskallet klarer ikke å slippe ut luften fort nok. Poff! – og så sprekker eggeskallet.

Som eggekoker må man derfor ta ansvaret for å hjelpe luften ut raskt nok. Det gjør man ved å stikke et nålehull i skallet i denne butte enden av egget før egget legges i en kjele med kaldt vann. Ved å legge eggene i kaldt vann, får luften bedre tid på seg til å komme ut. Husk på at koketiden på eggene må tas fra vannet koker, og at tiden blir kortere enn når eggene legges i kokende vann.

Koketider for egg:

Bløtkokt 3-5 minutter

”Smilende” 6-8 minutter

Hardkokt 8-10 minutter

Kok gjerne noen egg ekstra når du først koker. Av kokte egg kan man for eksempel lage smakfulle frokostsalater, og tomatsuppen smaker ekstra godt med kokt egg. Kokte egg holder seg fint et par dager i kjøleskap.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB12 21.03.2023 21:41:54