Egg gjør deg vakrere

I egget finner du en lang rekke av næringsstoffer som kroppen din behøver for å fungere optimalt. Visste du at flere av disse næringsstoffene også spiller en rolle for at huden og håret skal holde seg sunt og friskt?

Egg er en næringstett matvare. Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen. Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3 fettsyrer.

Et sunt kosthold vil bidra til å danne et godt grunnlag for sunt og sterkt hår, hud og negler. I egget finner vi mange av de næringsstoffene som spiller en rolle for dette, slik som sink, selen og biotin. Du kan derfor med fordel inkludere egg i ditt skjønnhetsregime.

Det finnes et utall resepter på hjemmelagede ansiktsmasker og hårkurer med egg. Hvilke effekter disse faktisk har finnes det imidlertid ikke nok vitenskapelig dokumentasjon om.

Sink

Sink er et mineral (sporstoff) som blant annet bidrar til å opprettholde normal hud, slimhinner, hår og negler. For lave nivåer av sink i kroppen vil kunne gi hudproblemer, men mangel er ikke vanlig i Norge. Anbefalt daglig inntak er 7 milligram for kvinner og 9 milligram for menn. To egg (en porsjonsomelett) dekker cirka 20 prosent av daglig anbefalt inntak av sink.

Selen

Selen er også et mineral (sporstoff). Både hår og negler krever selen for å holde seg friskt og sterkt. Dessuten har selen antioksidanteffekt i kroppen. Anbefalingen for selen er 50 mikrogram for kvinner og 60 mikrogram for menn daglig. To egg dekker omkring 70 prosent av anbefalingen for dette næringsstoffet.

Biotin

Biotin er et vannløselig vitamin som regnes til B-vitamingruppen. Det foreligger ikke tilstrekkelig med kunnskap til å gi anbefalinger for inntak av dette næringsstoffet, men den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har angitt verdier for hvor mye vi bør få i oss daglig. Gjennom to egg dekkes cirka 2/3 av denne mengden. Et vanlig kosthold gir generelt tilstrekkelig med biotin. Biotins funksjoner i kroppen er blant annet å bidra til å holde huden, håret og slimhinnene friske.

Sunn livsstil

Å spise sunt og variert danner grunnlag for vakker hud, sterke negler og fresht hår, samtidig som det også gir et fundament for god helse. Kostholdet bør inneholde rikelig med grønnsaker, frukt og bær. Grove kornprodukter og magre meieriprodukter hører med i det daglige kostholdet. Vi bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Et slikt kosthold er i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet. Egget har også sin naturlige plass i et sunt, norsk kosthold. Det kan du lese mer om her.

Foruten kosthold er gode råd å stumpe røyken, velge vann som tørstedrikk, passe på å få nok søvn, og å gi huden og håret nok fuktighet og riktig pleie. Overdreven soling vil også skade huden og håret, så husk solfaktor og bruk gjerne en hatt eller caps ved lange dager ute i finværet.

Referanser:

DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET, FØDEVAREINSTITUTTET (2017). FØDEVAREDATA.

EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY (2014). SCIENTIFIC OPINION ON DIETARY REFERENCE VALUES FOR BIOTIN.

HELSEDIREKTORATET (2012). NORKOST 3. EN LANDSOMFATTENDE KOSTHOLDSUNDERSØKELSE BLANT MENN OG KVINNER I NORGE I ALDEREN 10-70 ÅR, 2010-11.

HELSEDIREKTORATET (2014). ANBEFALINGER OM KOSTHOLD, ERNÆRING OG FYSISK AKTIVITET.

HELSEDIREKTORATET (2016). KOSTRÅDENE. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad (LEST 10.05.17)

MATTILSYNET, HELSEDIREKTORATET OG UNIVERSITETET I OSLO (2016). MATVARETABELLEN 2016.

NASJONALT RÅD FOR ERNÆRING (2011). KOSTRÅD FOR Å FREMME FOLKEHELSEN OG FOREBYGGE KRONISKE SYKDOMMER. HELSEDIREKTORATET.

NORDIC COUNCIL OF MINISTERS (2014). NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2012. INTEGRATING NUTRITION AND PHYSICAL ACTIVITY.

Selen:

European Food Safety Authority (2009). 

European Food Safety Authority (2010). 

Biotin:

European Food Safety Authority (2009). 

EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY (2010). 

Sink:

European Food Safety Authority (2010). 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.