Hvordan beregne mat til mange?

Det kan være litt vanskelig å vite hvor mye kjøtt, fisk, saus eller grønnsaker du skal beregne i større middager, uten å sitte igjen med altfor mye mat til overs. Her er en veiledning du kan bruke når du skal vurdere hvor mye mat du skal handle inn. 

Julemat Mengde pr. person
Ribbe 300 g (450 g blir nok til frokost også)
Ribbe (med pølse og medisterkaker) 250 g
Medisterkaker / medisterpølse som tilbehør til ribbe 50-100 g
Medisterkaker / medisterpølser 200 g
Pinnekjøtt (tørrvekt) 400 g (500 g for storspisere)
Pinnekjøtt (utvannet) 530 g (650 g for storspisere)
Hel kalkun 500 g
Kalkunfilet / kalkunbryst 200 g
Skinkestek, reinsdyrstek og andre typer stek 200 g
Lutefisk 500 g (750 g for storspisere)
Bacon til lutefisk 100 g
Fisk i skiver eller med ben 200-250 g per person
Fiskefilet 150-200 g per person
Rakfisk til forrett 100 g
Rakfisk til hovedrett 200 g

Les mer: Hvor mye mat til koldtbord?

Type rett

Mengde pr. person

Suppe til forrett

2 dl

Suppe til hovedrett

4 dl

Saus, tynn (sjysaus og lignende)

0,5 dl

Saus, tykk (fløtesaus og lignende)

1 dl

Dressing

0,5 dl

Type kjøtt / kjøttrett

Mengde per person

Kjøtt uten ben til gryteretter

150 g

Kjøtt med ben til gryteretter

250 g

Kjøtt med mye ben (fårikål, lammekoteletter)

300 g

Fileter og biffer

200 g

Stek (u/ben)

200 g

Stek (m/ben)

250-300 g

Svinekoteletter

250 g

Kjøttdeig og karbonadedeig

150 g

Pølser

150 g

Spareribs

500 g

Type fisk eller sjømat

Mengde per person

Forrett:

Røkelaks, gravlaks eller filet

50-100 g

Blåskjell

250 g

Reker (rensede til f.eks salat)

80-100 g

Hummer / trollkrabbe (renset til f.eks salat)

80-100 g

Hovedrett

Hel fisk

500 g

Fisk i skiver / fiskestykker med ben

300-400 g

Filet

200-250 g

Reker

400-500 g

Blåskjell

400-500 g

Sjøkreps

3-4 stk.

Krabbe / hummer

1 stk. (400-500 g)

Krabbeklør / trollkrabbeklør

400-500 g

Mer om vekt og mål

Lurer du heller på hvor mye en gjennomsnittlig kålrot eller gulrot veier? Dette finner du svaret på i vår artikkel om Vekt og mål.