På tur med små og store barn

Ut på tur, aldri sur? Ja særlig! Ikke uten kake i sekken, iallfall!

Søndagstur på ski

Personlig hatet jeg de obligatoriske søndagsskiturene i min barndom. Regissert av en litt i overkant entusiastisk og ambisiøs far, ledsaget av min selvoppofrende mor og fulgt av tre yngre søsken, var det en forestilling som i blant vekket stor og berettiget oppmerksomhet i de lokale skiløypene.

Dårlige ski og dårlig motivasjon er en lite gunstig kombinasjon. Når far forsvant i godt driv oppover første motbakke, mens mor og hele resten av familien dannet en seigtflytende baktropp med ski og staver på kryss og tvers var det påkrevet med input av det positive slaget. Og her er det jeg aldri kan få takket min mor nok. Hun fortalte historier, smurte ski, tørket snørr, delte ut små sjokoladebiter og tok vare på alle votter, skjerf og luer som etter hvert ble for varme.

Energikake for lange turer

I sekken hennes var det alltid bensin av både det faste og flytende slaget, og hennes tålmodighet var uendelig der hun lokket og lurte oss meter etter meter innover løypene etter far. Vi så ham i blant i det fjerne. Ja, han kunne til og med stoppe opp og se på at vi nærmet oss, for så å legge avgårde igjen når vi nærmet oss, som en rastløs fuglehund.

Mor ga seg ikke

“Ser dere den toppen der? Da er vi halvveis! Da tar vi en liten rast!”  Og opp av sekken kom det termos med søt sitron-te eller varm sjokolade og en gammel matboks med små biter av mors hjemmebakte fyrstekake. Det var to slurker og en bit kake til hver, og dermed var ikke dagen så ille allikevel. “Målet” ble som oftest nådd, enten det var markas høyeste topp, en spesiell furu i skogen eller en finfin akebakke med gode solforhold.

Turkake

Min mors “signaturkake” er fortsatt fyrstekake, og det er den dag i dag noe av det beste jeg kan få på tur. Men uansett hva slags kake det er, kan du være sikker på å bli Dagens navn om du kan trekke en kakeboks med saftig “turbensin” ut av sekken.

Squashkake med pekannøtter

Det finnes flere gode, holdbare og spennende kaker som ikke nødvendigvis ser så vakre ut, men som er fulle av smak og god energi. Felles for dem er at de tåler å bli pakket i sekken og være med på tur.

Turtips

Skal du på tur med barn kan det være lurt å notere seg noen gode tips til en god tur:

 • La barna få være med på å planlegge turen. Legg lista lavt, det er bedre å gå litt kort enn å drepe motivasjonen med en for strabasiøs tur.
 • De minste bør gå foran og bestemme farten.
 • Oppmuntring og godord er viktig, selv om tempoet er lavt.
 • Legg inn nok pauser med kos og lek eller motivasjonsforsterkere som for eksempel konkurranser, lek og opplevelser.
 • Senk ditt eget prestasjonsnivå.
 • En venn å gå sammen med er ekstra motiverende.
 • Riktige klær og utstyr er viktig. Tørr og varm er bedre enn våt og kald!
 • Noe godt å glede seg til kan lokke fram den ekstra motivasjonen som er nødvendig for å nå målet.
 • Tenn bål! Pølser, pinnebrød, smørbrød i folie, kaffekjel – alt er med på å skape god stemning og gjøre turen til en hyggelig opplevelse.
 

Kommentarer

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.