Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Entrecôte ulike biffer

Kjøtt og mettet fett

Kjøtt er en kilde til mettet fett. Hva er egentlig mettet fett? Og er det like mye mettet fett i alle kjøttslag?  

For å forklare hva mettet fett er, må vi gå litt inn i kjemiens verden og hvordan fett er bygd opp. Mettet fett består av fettsyrer uten doble bindinger mellom molekylene – de er helt «mettet» med hydrogen. Denne kjemiske strukturen gjør at mettet fett ofte er fast/hardt ved romtemperatur. 

Du finner mettet fett først og fremst i mat fra dyr, som kjøtt, ost og smør. Det finnes også i noen tropiske planteoljer, som kokos- og palmeolje.

Smør illustrasjon

Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 1/5 av det mettede fettet i kostholdet vårt, og er dermed den nest største kilden til mettet fett.

Matvaregrupper

Prosent

Melk, fløte og ost

36

Kjøtt og kjøttprodukter

19

Smør, margarin og olje

16

Andelen mettet fett av det totale fettinnholdet varierer mellom de ulike kjøttslagene:

  • Storfe og lam, cirka 50 %
  • Svin, 38 %
  • Kylling, cirka 30 %

Resten av fettet er umettet fett. Med andre ord, kjøtt bidrar også med en betydelig andel umettet fett, i tillegg til rekke andre næringsstoffer som kroppen trenger. Kjøtt er også en kilde til omega 3- og omega 6-fettsyrer.

Lammefilet med stekt rosenkål

Les mer: Hvilke næringsstoffer får du fra kjøtt?

Svinekjøtt er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge, og er derfor også den største kilden til mettet fett fra kjøtt.

Stor variasjon i fett i kjøtt

Det er stort spenn i fettinnholdet i ulike stykningsdeler av kjøtt og i ulike kjøttprodukter, og det er mange lette alternativer blant alle kjøttslagene. Rent kjøtt, som kyllingfilet eller indre- og ytrefilet av svin og storfe inneholder bare 2 til 5 % fett. I farseprodukter, som for eksempel pølser kan fettinnholdet variere mye – fra under 10 % til godt over 20 %.

Svinebiff i panne

I kjøtt er fettet fordelt på følgende måter:

  • Synlig fett (utenfor musklene), for eksempel fettranden på en svinekotelett eller under skinnet på en kylling. Dette fettet er lett å skjære bort.
  • Finfordelt i musklene. Det finfordelte fett blir også kalt fettmarmorering, og gjør kjøttet ekstra saftig og smakfullt.
  • Fordelt mellom musklene, for eksempel som på entrecôte.
  • Usynlig, det vil si finfordelt i kjøttprodukter. For eksempel i pølser, farser og deiger.

Hva kan du gjøre for å redusere inntaket av mettet fett fra kjøtt?

Om du er opptatt av å spise mindre fett eller mettet fett, eller få i deg mindre energi/kalorier, så er dette noen grep du kan gjøre når det gjelder kjøtt:

  1. Velge fortrinnsvis rent kjøtt til hverdags, og da se etter de magrere stykningsdelene.

Les mer: Hvilke kjøttstykker har lavt fettinnhold?

  1. Når du tilbereder hele kjøttstykker, kan du gjerne la det synlige fettet sitte på under tilberedning, fordi det bidrar til å gir god smak og et saftig resultat, og heller skjære fettet vekk etter steking.
  2. Kjøtt tar ikke til seg fett under tilberedning. Så du kan fint bruke godt med fett i stekepannen for å få en bra stekeskorpe når du steker hele kjøttstykker. For å få med minimalt av dette fettet videre i matlagingen eller på tallerkenen, kan du eventuelt tørke av kjøttet lett med litt kjøkkenpapir etter steking.
  3. Når du velger bearbeidete kjøttprodukter kan du se etter Nøkkelhullet. Nøkkelhullsmerkede kjøttprodukter inneholder både mindre fett og salt enn andre produkter i samme kategori.

Grønnsaker, frukt og bær

Husk at det også spiller en rolle hvordan resten av tallerkenen ser ut. De fleste av oss kan godt spise mye mer grønt, så kombiner gjerne kjøtt med en raus porsjon grønnsaker.

Les mer: hvordan sette sammen et balansert og sunt måltid

Har redusert innhold av mettet fett i kjøtt 

Kjøttbedrifter i Norge har gjort rekke tiltak for å redusere innholdet av fett, og dermed også mettet fett, i kjøtt og kjøttprodukter. Bransjen er også med på myndighetenes intensjonsavtale for et sunnere kosthold.

Det utvikles produkter med lavt fettinnhold, og det drives produktutvikling for å redusere mengden fett i produkter som allerede er på markedet. Dette arbeidet gjør at det er mange kjøttprodukter med nøkkelhullsmerket.

Norske bønder og kjøttbransje arbeider også med å redusere mengden mettet fett tidlig i verdikjeden, gjennom blant annet avl og optimalisering av fôr til dyrene.

Sist oppdatert: tirsdag 1. juli 2025

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB13 05.12.2025 08:23:06