Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grønn shakshuka

Egg og hjernen

I egget finner du en lang rekke næringsstoffer som kroppen din behøver for å fungere optimalt. Visste du at flere av disse næringsstoffene også er gunstige for både læring og hukommelse?

Egg er en næringstett matvare. Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen. Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel. I tillegg er egg rikt på protein, enumettet fett og omega-3 fettsyrer.

Et sunt og variert kosthold er med å danne et viktig fundament for normal kognitiv funksjon. Det handler om hvordan hjernen vår bearbeider informasjon på, og inkluderer mentale prosesser som læring, hukommelse, problemløsning, språkforståelse og konsentrasjon. Og mange av næringsstoffene vi finner i egg spiller faktisk en rolle for dette, slik som jod, kolin og omega-3. Egg er med andre ord skikkelig brain food.

Jod

Jod er et mineral (sporstoff) som spiller en sentral rolle for vår kognitive funksjon. Dette er et næringsstoff som blant annet står sentralt i utviklingen av nervesystemet og hjernen hos foster og hos små barn, og er derfor spesielt viktig å få nok av i starten av livet.

Familie

En norsk utredning for noen år siden peker på at det er grupper i befolkningen hvor inntaket av jod er for lavt. Det er en større andel kvinner enn menn som får i seg for lite. Spesielt bekymringsverdig er det at mange gravide ikke får i seg nok. Andre risikogrupper for jodmangel er kvinner i fertil alder, ammende og små barn.

Anbefalt daglig inntak av jod er 150 mikrogram for kvinner og menn, og noe høyere for gravide og ammende. To egg gir dekker nesten 25 % av anbefalingen for voksne. Andre kilder til jod er melk, yoghurt, hvit fisk og drikkevann.

Les mer: Jod

Kolin

Kolin er et stoff med vitaminlignende effekt i kroppen. Blant annet spiller kolin en rolle i overføringen av signaler i nervesystemet i hjernen vår, som igjen har betydning for hukommelse og læring.

De nylig oppdaterte norske næringsstoffanbefalingene inkluderer nå anbefaling om tilstrekkelig kolininntak, siden det er tilkommet nok forskning om kolin og helse. Studier antyder at næringsstoffet blant annet er viktig for normal hjerneutvikling og funksjon hos foster og spedbarn.

Adekvat inntak av kolin er fastsatt til 400 milligram daglig for voksne. For gravide og ammende er behovet noe høyere. To egg dekker nesten 100 prosent av estimert tilstrekkelig kolininntak for voksne. Andre kilder til kolin er kjøtt og melkeprodukter.

Brune og hvite egg

Omega-3

Egg er rikt på omega-3 fettsyrer, som hjernen behøver for å fungere optimalt. Spesielt viktig er omega-3 fettsyren DHA, som blant annet finnes i egg. Denne fettsyren er essensiell for foster og hos spedbarn for at hjernen og synet skal utvikle seg normalt. Norske helsemyndigheter anbefaler at cirka en prosent av energien i kostholdet bør komme fra omega-3 fettsyrer. Fet fisk er en annen god kilde til omega-3 fettsyrer.

Andre næringsstoffer som hjernen trenger for å fungere som normalt, og som egg er en kilde til, er for eksempel jern, sink og vitamin B12.

Blodsukker og hjernen

I tillegg til alle disse næringsstoffene som hjernen trenger for å prestere, er det selvsagt viktig å få i seg nok mat og energi gjennom dagen. Og hjernen fungerer best når blodsukkeret er stabilt.

Et kosthold med rikelig med fiber gir et jevnere blodsukker enn et kosthold med lite fiber og raske karbohydrater. Velg derfor grovt brød og grove kornprodukter, poteter og fullkornvarianter av pasta og ris fremfor produkter med fint mel. Det er også bra å spise masse grønnsaker, frukt og bær hver dag, det er kilde til både fiber og vitaminer.

Proteiner bidrar også til et jevnt blodsukker og god metthetsfølelse. Varier gjerne mellom ulike proteinkilder gjennom uken, som egg, rent kjøtt, fisk, melkeprodukter og belgvekster. Med andre ord hodet har det best med godt sammensatte måltider og et variert kosthold bestående av mest næringsrik mat.

Eggehviteomelett Har du smakt eggehviteomelett før?  Fin variasjon til vanlig omelett av og til.

Sunn livsstil spiller også inn

Foruten kosthold er det viktig med tilstrekkelig med væske for å holde konsentrasjonen oppe og føle seg opplagt. Vann er den beste tørstedrikken. Sukkerholdige drikker derimot gir rask blodsukkerstigning med et påfølgende raskt blodsukkerfall, som kan gjøre at man føler seg uopplagt.

Glem heller ikke at regelmessig nok søvn er en forutsetning for at hjernen skal fungere normalt og kunne klare å holde konsentrasjonen oppe.

Fysisk aktivitet i hverdagen er også bra, det bidrar til god helse, overskudd og bedrer stressmestringsevnen. Regelmessig fysisk aktivitet gjør at arbeidskapasiteten til hjernen øker. Det er veldokumentert at fysisk aktivitet har en gunstig virkning for læring og konsentrasjon hos barn og unge.

Sist oppdatert: onsdag 18. juni 2025

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from Merck Selbstmedikation  GmbH  on  DHA  and  support  of  the  cognitive  development  of  the  unborn  child  and  breastfed  infant.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 249, ID 1589), oxygen transport (ID 250, ID 254, ID 256), energy-yielding metabolism (ID 251, ID 1589), function of the immune system (ID 252, ID 259), cognitive function (ID 253) and cell division (ID 368) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and  function of the immune system (ID 291, 1757), DNA synthesis and cell division (ID 292, 1759), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 294, 1758), maintenance of bone (ID 295, 1756), cognitive function (ID 296), fertility and reproduction (ID 297, 300), reproductive development (ID 298), muscle function (ID 299), metabolism of fatty acids (ID 302), maintenance of joints (ID 305), function of the heart and blood vessels (ID 306), prostate function (ID 307), thyroid function (ID 308), acid-base metabolism (ID 360), vitamin A metabolism (ID 361) and maintenance of vision (ID 361) pursuant to Article 13 of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine and contribution to normal cognitive and neurological function (ID 273), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 402), and contribution to normal thyroid function and production of thyroid hormones (ID 1237) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and contribution to normal neurological and psychological functions (ID 95, 97, 98, 100, 102, 109), contribution to normal homocysteine metabolism (ID 96, 103, 106), maintenance of normal bone (ID 104), maintenance of normal teeth (ID 104), maintenance of normal hair (ID 104),   maintenance of normal skin (ID 104),   maintenance of normal nails (ID 104),   reduction of tiredness and fatigue (ID 108), and cell division (ID 212) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.

Helsedirektoratet (2023). Referanseverdier for energi og næringsstoffer.

Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no. 

Nasjonalt råd for ernæring (2016). Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak.

Obeid, R. & Karlsson, T (2023). Choline – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.

 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB15 05.12.2025 08:22:38