Tall og fakta om svinekjøtt

Hvem, hva og hvor mye? Her finner du litt tall og fakta om svinekjøtt.

Svinekjøtt har mange fordeler

  • Renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-5% fett
  • Tilgjengelig hele året
  • Renskåret svinekjøtt er enkelt og raskt å tilberede
  • Den milde egensmaken gjør det lett å få frem nye spennende smaker.

Hvor mye svinekjøtt spiser vi i året?

Det er to ulike måter å beregne forbruk av kjøtt i Norge, engrosforbruk og reelt forbruk. Engrosforbruk er ikke korrigert for svinn på noen måte, her beregnes forbruk ut fra antall tonn kjøtt som slaktes i Norge og justert for import og eksport. Det reelle forbruket er korrigert for svinn i alle ledd; bein og skjæreavfall, samt tilberedning og kasting av mat. Dette gir således et mer korrekt bilde av kjøttforbruket da det beregnes ut fra faktisk spist vare. For videre spørsmål om beregning av ulike typer svinn kan man kontakte Norsk institutt for bioøkonomi (www.nibio.no).

Vi spiser i gjennomsnitt ca. 25,8 kilo svinekjøtt i året (engrosforbruk). Det samme tallet korrigert for svinn blir ca. 20,7 kilo (reelt forbruk).

Hvor ofte spiser vi svinekjøtt?

Vi spiser svinekjøtt i snitt ca. 48 ganger i året.

Hva er gjennomsnitlig slaktevekt?

Gjennomsnittsvekt på et griseslakt er 83 kg

Hvor mange svinebønder finnes det i Norge?

Det finnes rett i underkant av 2400 svineprodusenter i Norge. Disse er jevnt spredd utover landet. Litt under halvparten har purker, og er smågrisprodusenter, og litt over halvparten kjøper smågris, og fôrer dem frem til slaktegris. I 2017 ble det slaktet ca 1,6 millioner slaktegris i Norge

 

Les mer om norsk svineproduksjon

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.