Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Lutefisk

Lutefisk

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg lutefisk
  • 1,5 ss salt
  • 800 g mandelpotet , ringerikspotet eller gulløye
  • 400 g bacon i terninger, gjerne lutefiskbacon
  • 100 g smør (kan utelates)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 944 kcal
Fett 57 g
Protein 76 g
Karbohydrater 31 g

Oppskriftsintroduksjon

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Lutefisk er en del av våre eldgamle norske matkultur, og er for mange en viktig del av førjulstradisjonene. Vi anbefaler å salte lutefiskstykkene en stund før tilberedning, og deretter bake dem i varm stekeovn. Det tradisjonelle tilbehøret er bacon, poteter og ertestuing, men listen er lang over andre garnityr som er med på å gjøre lutefisken til et herremåltid. 

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
  • 2 kg lutefisk
  • 1,5 ss salt
  • 800 g mandelpotet , ringerikspotet eller gulløye
  • 400 g bacon i terninger, gjerne lutefiskbacon
  • 100 g smør (kan utelates)
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 944 kcal
Fett 57 g
Protein 76 g
Karbohydrater 31 g

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Fisken blir fort kald, så sørg for varme tallerkener pass på at alt tilbehør som skal være varmt også er rykende varmt.

Lutefisk spises med mye forskjellig tilbehør, men det vanligste foruten nykokte poteter og sprøstekt bacon er sirup, lefse, hvit saus, brunost, sennep, sennepssaus, smeltet smør, ribbefett, lettsaltet flesk, kokt hvitkål, gulrøtter, kålrot, rotmos, gul eller grønn ertestuing eller ertepuré av friske, frosne erter.

 
Lutefisk - høydebilde

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.17300, server:MP-PRD-WEB15 05.12.2025 07:23:45