Evas flatbrød

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Flatbrød er tradisjonsbakst på sitt beste. Brødet bakes uten gjær, og kjevles i millimeter tynne leiver som stekes på takke. Flatbrød er yppelig til spekemat eller til suppe og gryteretter.

Ingredienser

 • 7 dl melk
 • 7 dl vann
 • 500 g grov sammalt hvete
 • 1,5 kg grovbakstmel (ferdigblanding av hvete og rug)
 • 1 ts salt
 • 1 ts sukker

byggmel til utbaking

Slik gjør du

 1. Kok opp melk og vann.
 2. Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett den kokende væsken. Elt godt mens deigen ennå er varm. Tilsett eventuelt mer grovbaksmel til deigen er fast og slipper bollen.
 3. Legg deigen i en plastpose og la den bli kald (minst 4 timer). La den gjerne ligge til neste dag.
 4. Ha deigen ut på et melet bakebord (bruk grovbakst eller grov sammalt mel). Elt deigen. Kjevle den ut til en 2 cm tykk leiv. Stikk ut runde emner med en ring, ca. 10 cm i diameter, og legg dem på melet plate. Dekk med fuktig håndkle.
 5. Kjevle runde deiger, ca. 42 cm i diameter. Bruk godt med byggmel i begynnelse og lite mel mot slutten av kjevlingen. Bruk trinsen på slutten rundt kantene.
 6. Legg leiven med kjevlesiden ned på takken. Bruk middels varme og prøv deg fram. Børst av melet  når leiven har ”stivnet”. Dusj gjerne med lunkent vann over leiven, da forklistrer rester av mel seg og leiven blir finere.
 7. Snu leiven og del den i to. Stek ferdig. Avkjøl flatbrødet på rist om det er helt tørt. Legg eventuelt leivene i stekeovnen ved 50°C til de er helt tørre. Avkjøl på rist.

Oppbevares tørt og kjølig.

Liker du å drive med takkebakst? Da kan vi anbefale oppskriftene på potetlomper og kling også. 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.