Steam buns med svinekoteletter

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Svinekotelett i dampede hveteboller er en skikkelig saftig godbit!  Balsamico, honning og sennep gir både syre, sødme og sting til kjøttet. 

Ingredienser

14
Porsjoner
  • 400 g nakkekoteletter av svin
  • 2 ss maisolje
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Steam buns:

  • 12 dl vann
  • 12 pose tørrgjær
  • 2 ss sukker
  • 5 dl skummet melk , varmet til 40-45 °C
  • ca. 11 dl hvetemel
  • 12 dl maisolje til pensling og smøring

Glaze:

  • 1 dl flytende honning
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 2 ss hønsebuljong (utblandet)
  • 112 ts dijonsennep
  • 1 båt knust hvitløk
  • 1 kvist frisk rosmarin
  • 1 kvist frisk timian

Garnityr:

  • 14 stk purre
  • 14 stk sellerirot
  • 2 stk appelsin
  • 125 g vasket babyspinat

Slik gjør du

  1. Rør sammen varmt vann med gjær og ½ ts av sukkeret. La blandingen stå til det skummer godt (5-10 minutter). Varm melken til 40-45 °C og bland det meg gjæren. Bland inn mel og sukker og elt deigen for hånd eller i maskin til den er elastisk og glatt, ca. 10 minutter. Dryss over litt mel underveis hvis deigen er klissete. Når deigen er ferdig skal den være myk og elastisk, og ikke klebe seg til hender eller eltekrok.
  2. Form deigen til en ball. Smør litt olje på innsiden av bakebollen og legg i deigen. Dekk bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving i ca. en halv time, eller til deigen er dobbelt så stor.
  3. Del deigen i fire like deler. Del videre hver del i 5 (ca. 50 g) og trill dem til små boller. Legg bollene på et lett melet stekebrett og dekk godt med plastfolie. Etterhev i 30 minutter.
  4. Klipp ut biter bakepapir til hver steam bun (10x10 cm) mens deigen hever.
  5. Kjevle ut hver ball til en 15 cm lang oval. Vær nøye med at de resterende bollene hele tiden er dekket av plast, så de ikke tørker på overflaten. Pensle hver oval med litt olje og brett dem dobbelt. Ikke klem sammen. Flytt over på en bit bakepapir, og dekk med plast igjen. Etterhev i ytterligere 30 minutter.
  6. Damp bollene i en stor kjele eller i stekeovn (har du dampovn kan bollene også dampes der). I kjele: Kok opp en ½ liter vann i en kjele, og sett en potetrist over vannet. Plasser en flat tallerken på potetristen og legg 5-6 boller med papiret oppå tallerkenen. Sett på lokk, og la bollene dampe på sterk varme i 10-12 minutter. Ta dem ut og hold dem varme under et klede. Fortsett til alle er dampet. I stekeovn: Varm stekeovnen til100 °C. Fyll en langpanne med kokende vann og sett den nederst i stekeovnen. Legg bollene med papir på et stekebrett og sett dem inn i stekeovnen når vannet har begynt å dampe. Damp bollene i 25-30 minutter.
  7. Ha alle ingrediensene til glazen i en liten kjele på lav temperatur. Kok opp og la den småkoke i rundt fem minutter. Rør om av og til. Sett til side.
  8. Tørk kotelettene med kjøkkenpapir. Varm en stekepanne med olje og brun kotelettene i to minutter på hver sider. Krydre med salt og pepper.
  9. Hell glazen over kotelettene, og snu dem i glazen. Senk temperaturen og la kotelettene steke videre i rundt fem minutter.
  10. Skyll og snitt purre i tynne strimler.
  11. Skjær skallet av appelsinen med en skarp kniv og skjær ut appelsinfileter.
  12. Skrell sellerirot og skjær tynne siver ved hjelp av en ostehøvel.
  13. Skjær kotelettene i tynne strimler.  Åpne bollene forsiktig og smør litt glaze fra stekepannen på den ene siden. Legg i grønnsaker, appelsinfileter og kjøtt, og topp med litt av glazen.
Bollene kan godt lages ferdig i god tid. Skal de ikke serveres med en gang, kan de varmes over damp i 2-3 minutter før servering. Du kan også fryse bollene. Tin dem og varm dem over damp i 5-6 minutter før servering.
For en enda mer asiatisk vri, bland sammen hoisinsaus, soyasaus og lime og hell over kotelettene eller bruk som saus når du serverer.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.