Lammestek i gryte med rotgrønnsaker
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Legg lammestek i en gryte sammen med grønnsaker, urter og vin, ha lokk på gryta og sett den inn i ovnen. Lammesteken gjør seg nærmest selv, og resultatet blir både saftig, mørt og smakfullt.
Ingredienser
porsjoner
-
ca.
1 kg lammebog eller flatbiff -
4 båter hvitløk -
3 stilker frisk rosmarin -
1 ts salt -
0,5 ts pepper -
1 stk. purre -
800 g potet -
600 g kålrot -
5 stk. gulrot -
2 dl hvitvin eller rødvin -
3 ss honning -
2 ss soyasaus -
2 ss hvetemel -
3 dl lammekraft eller buljong
Slik gjør du
- Rens hvitløk, og grovhakk den. Grovhakk rosmarin, eventuelt andre urter.
- Legg kjøttet med skinnsiden ned.
- Fordel grovhakket rosmarin og hvitløk utover kjøttet.
- Rull sammen kjøttet og surr det med hyssing slik at steken får en jevn størrelse. Krydre det med salt og pepper.
- Rens rotgrønnsaker og potet, skjær alt i grove terninger. Rens purre, og skjær i store biter.
- Varm olje i en stor gryte som tåler å stå i stekeovnen, ha i rotgrønnsaker, potet og purre. Fres til det har fått en gyllen farge. Er ikke gryten stor nok til å freses i - dropp oljen, legg grønnsakene i og følg fremgangsmåten videre.
- Tilsett hvitvin (eventuelt rødvin) og legg i kjøttet.
- Stikk et steketermometer midt i kjøttet. Legg lokk på gryten, og sett den i ovnen på 200 °C i ca. 45 minutter.
- Bland sammen honning og soyasaus, og pensle blandingen over kjøttet. Sett gryten tilbake i ovnen, uten lokk, i ca. 45 minutter til. Se til at det ikke svir seg, og skru eventuelt ovnen ned til 170-180 °C.
Usikker på hvilken honning du skal velge? Vi heier på norske produsenter - velg norsk honning når du har mulighet. I tillegg finnes det utallige typer å velge i. Lær mer om honning her!
- Ha sjy over kjøttet med jevne mellomrom, fortsett og pensle med honning- og soyasaus blandingen.
- Steken er medium når termometeret viser 65 °C og medium pluss på 70 °C. Steken er gjennomstekt på 76 °C. Ta så kjøttet ut av gryta og la det hvile 10-15 minutter før servering.
- Sil kraften i gryta over i en liten kjele. Legg et kjøkkenklede eller kjøkkenpapir over grønnsakene, og sett lokket på gryta. Da holder grønnsakene seg varme mens du lager sausen.
- Sett kjelen med kraft på kokeplaten, rør inn mel utblandet i litt kaldt vann, og la det hele få et oppkok. Spe eventuelt på med mer kraft eller buljong for å få nok saus om det har dannet seg lite sjy. Kok opp, og småkok i 5-10 minutter. Du kan også jevne sjyen med maizena utrørt i vann, da trenger du kun koke 1-2 minutter. Smak til med salt og pepper.
Skjær kjøttet i fine skiver, og anrett kjøtt og grønnsaker i dype skåler eller på serveringsfat. Ha litt saus over og server resten av sausen i en skål ved siden av. Pynt eventuelt med friske urter.