Lammebog med pannestekt grønnkål

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lammebog er en råvare som både fortjener skryt og lang varmebehandlingstid. Fem timer i ovnen og jevnlig pensling med innkokt rødvin gir formidabel smak. Server med stekt grønnkål, mandler og rørte tyttebær. En god bog altså!   

Ingredienser

porsjoner
  • 5 dl rødvin
  • 40 g sukker
  • 1 stk. utbenet lammebog , ca 1,5 kg
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 båter hvitløk
  • 30 g smør
  • 1 kvist frisk rosmarin

Pannestekt grønnkål

  • 400 g grønnkål
  • 2 ss margarin
  • 100 g grovhakkede mandler
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper

Rørt tyttebær

  • 200 g tyttebær
  • 100 g sukker

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 125 °C.
  2. Ha rødvin og sukker i en kasserolle. Kok opp og la det koke til det begynner å tykne. Dette tar ca. 30 minutter.
  3. Surr lammebog med hyssing. Gni den inn med salt, pepper og hvitløk. Ha bogen over i en ildfast form og pensle med rødvinsblandingen. 
  4. Legg på skivet smør og rosmarin.Sett formen inn i ovnen. Bogen skal stekes i 4,5 time og pensles med rødvinsblandingen hver halvtime. Pensle også med sjyen/kraften som samler seg i formen.
  5. Bland tyttebær og sukker i en bolle og rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele. Sett kaldt til dere skal spise.
  6. Ha margarin i en stor varm stekepanne. Ha i strimlet grønnkål og stek til kålen faller sammen og er litt sprøtt. Krydre med salt og pepper. 
  7. Ha grønnkålen i en serveringsskål og dryss over mandler før servering.

Server gjerne mandelpotetmos til denne retten.