Kleftiko
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Kleftiko er en av de mest kjente matrettene fra Hellas. Det skal godt gjøres å ha vært på besøk i landet uten å ha blitt servert denne deilige retten til lunsj eller middag. Gjenskap stemningen fra din greske favoritt-taverna og server kleftiko til gjestene dine!
Ingredienser
6 porsjoner
-
ca.
1 kg lammestek -
1 dl olivenolje -
1 dl hakket frisk persille -
2 stk. rød paprika -
2 stk. gulrot -
1 stk. grønn squash -
12 stk. potet -
12 stk. sjalottløk -
6 båter hvitløk -
2 ss frisk oregano -
2 ss frisk mynte -
100 g fetaost
Slik gjør du
- Skjær kjøttet i store biter (ca. 4x4 cm) og sett til side.
- Kutt paprika, gulrot og squash i grove biter. Del store poteter og løk i to. Finhakk hvitløk.
- Varm olje i en dyp stekepanne og brun kjøttbitene på alle kanter. Løft dem ut av pannen og fres grønnsaker, poteter og hvitløk raskt i samme panne.
- Legg to lange hyssingsnører i kryss i bunnen av en flat, ildfast form. Legg bakepapir i formen slik at det henger kantene og dekker bunnen helt. Bruk nok papir til at det kan pakkes rundt kjøttet og grønnsakene.
- Legg kjøtt og grønnsaker tett i tett i formen og krydre med salt og pepper.
- Hakk persille, oregano og mynte, og dryss blandingen over kjøtt og grønnsaker. Smuldre fetaost med fingrene og dryss på toppen.
- Brett papiret godt rundt kjøtt og grønnsaker og knyt sammen med hyssingen. Plasser formen midt i ovnen og stek ved 180 °C i 1 time.
- Ta formen ut av ovnen og pakk ut kjøttet.
Server retten rykende varm, gjerne med en gresk salat, tzatziki og godt brød.
I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet.