Kjeks

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Disse søte kjeksene, eller sugar cookies som de heter på engelsk, er superpopulære i USA, og lages i alle mulige fasonger. Slå deg løs med noen av de artige formene som er å finne i handelen, eller bruk de minste pepperkakeformene dine.

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g hvetemel
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts natron
  • 200 g smør
  • 200 g sukker
  • 2 stk. egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Slik gjør du

1. Rør hvetemel, salt og natron godt sammen i en egen bolle.

2. Pisk smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Tilsett et egg om gangen og la det blande seg godt mellom hver gang. Ha i vaniljeekstrakt.

Vaniljeekstrakt er ekte vanilje lagt på sprit. Du får kjøpt det på større dagligvarebutikker, forretninger som fører kjøkkenutstyr eller visse hobbybutikker. Hvis du ikke får tak i det, kan du lage det selv.

3. Ha deretter i melblandingen og rør til du har fått en glatt deig.

4. Del deigen i to, pakk begge deigemnene godt inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst en time.

5. Ta ut et deigemne av gangen fra kjøleskapet. Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 1 cm tykk. Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget. Stikk deigen ut i de formene du ønsker og legg kjeksene på bakepapir. Sett kjeksene inn i kjøleskapet i ca. 15 minutter før steking.

6. Kna resten av deigen sammen og bytt den ut med den andre du har igjen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.

7. Stek kjeksene på 180 ᵒC i 8-10 minutter midt i stekeovnen. La kjeksene hvile/sette seg i noen minutter før du evtentuelt flytter dem over på noe annet.

Vi har pyntet kjeksene med sukkerfondant som vi har kjevlet tynt ut, og laget mønster med en spesialkjevle. Kjeksene kan også pyntes med melisglasur, som kan farges med litt konditorfarger. Kjeksene holder seg fint i minst en måned i en lufttett plastboks.