Karamellpudding med tilbehør

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Karamellpudding er en festdessert, men med våre tips til tilbehør blir det i tillegg en skikkelig dessert-fest.

Ingredienser

porsjoner
  • 2 dl sukker til karamell
  • 6 dl melk
  • 3 dl kremfløte
  • 5 ss sukker
  • 8 stk. egg
  • 1 stk. vaniljestang

Slik gjør du

1. Smelt sukker i en kjele på svak varme. Øk varmen når sukkeret har smeltet, slik at du får en jevn brun farge. Rør rundt, og se til at det ikke brenner seg. 

Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte. Dersom du gjør det kan det krystallisere seg og danne harde klumper. Et godt tips er å ha et par dråper sitronsaft i karamellen, da unngår du at den svir seg så lett.

2. Hell karamellen i en form,  vend litt på formen så det dekker hele bunnen og litt opp på kantene. Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen. Karamellen har svært høy temperatur, ca. 170 °C. 

For å få bort rester av karamell i kjelen kan du koke ut kjelen med litt vann. Sett gjerne sleiven oppi.

3. Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og den hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.

4. Pisk egg lett i en bolle og spe med melkeblandingen. La den sammenpiskede blandingen stå i ti minutter. Dette for å unngå luftbobler i puddingen.

5. Sil blandingen over i formen.

6. Sett formen i en langpanne og fyll på med varmt vann i pannen til det dekker 1/3. Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille. Stek karamellpuddingen på 120 °C i ca. 2 timer til den er stiv.

7. Steketiden kan variere litt fra gang til gang. Bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men allikevel gi litt etter. Avkjøl den i formen til neste dag.

Her har vi valgt å servere karamellpudding i selskap med konjakk-krem, bærkompott og hasselbackepler