Hjemmelagde pølser med kålsalat
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Avansert
Hjemmelagde små pølser med luftige pølsebrød og en frisk kålsalat er en super rett å servere dine gjester når de kommer på grillfest!
Ingredienser
Hjemmelagde pølser:
-
1,5 kg nakkekoteletter av svin -
400 g medisterfarse -
1,5 ss salt -
2 ts karve -
2 ts malt muskat -
2 ts malt hvit pepper -
3 ss potetmel -
ca.
10 m fåretarm (str. 20/22)
Pølsebrød (ca.32 stk):
-
13 dl hvetemel -
2,5 ss sukker -
1,5 ts salt -
1 pk tørrgjær -
1 ss smeltet smør -
5 dl lunkent vann -
2 stk. egg
Kålsalat:
-
1 stk. nykål, sommerkål eventuelt hodekål -
2 stk. rødt eple -
2 stk. vårløk -
2 dl lettrømme -
0,5 dl majones -
1 ss grov sennep -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper
Slik gjør du
1. Renskjær nakkekoteletter fri for bein og del dem i mindre stykker. Mal kjøttet 2 ganger gjennom en kjøttkvern.
2. Bland kvernet kjøtt sammen med medisterfarse, salt, krydder og potetmel i en stor bolle. Se til at alt er godt blandet.
3. Legg fåretarmer i en skål med kaldt vann. Tre tarmene på et pølsehorn som følger med kjøkkenkverna eller kjøkkenmaskinen, alternativt kan du bruke en sprøytepose med tipp og tre tarmene på sprøytetippen. Jobben blir enklere om man jobber raskt, og tarmene og pølsehornet er litt fuktige.
4. Når du begynner stappingen av tarmen kommer det gjerne litt luft først. Klem ut luften og lag en knute i enden av tarmen. Stapp godt inn i tarmen slik at den blir fast. Fastheten kan du kontrollere ved å holde ytterst på pølsehornet. Knyt en knute på enden når hele tarmen er fylt.
5. Ta en passe pølselengde, 10- 15 cm og snurr/tvinn pølsen mot deg. Bruk øyemål og snurr/tvinn neste pølse fra deg. Fortsett slik hele veien.
6. Trekk pølsene i vann på 78-80 °C, ca. 10 minutter. Avkjøl dem i kaldt vann. Oppbevar pølsene kaldt. Pølsene kan også fryses.
7. Ha alt det tørre til pølsebrøddeigen i en bakebolle, og rør litt med en sleiv slik at det blander seg.
8. Ha i smør, vann og egg. Elt deigen godt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Dersom du bruker kjøkkenmaskin, start med lav hastighet og øk etterhvert. Dekk til bakebollen og la deigen hvile i ca. 1 time.
9. Hell deigen på et melet bakebord, og del den i like store emner, ca. 50 g. Trill emnene til runde boller, og deretter jevne og avlange pølsebrød.
10. Sett pølsebrødene på en bakepapirkledd stekeplate, og dekk med et klede. Etterhev brødene til dobbel størrelse, ca. 20 minutter.
11. Forvarm stekeovn til 200 °C. Sett stekebrettet midt i ovn og stek pølsebrødene i 10-12 minutter. Avkjøl dem et par minutter og dekk stekebrettet med plast. La brødene stå til de er helt avkjølte.
12. Snitt kål fint. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel for å få kålen så tynn som mulig. Ha på salt og la kålen stå i ca. 15 minutter. Skyll kålen i kaldt vann og la vannet renne av. Kutt eple i små terninger, finsnitt vårløk og grovhakk bladpersille.
13. Bland sammen rømme, majones, sennep, vårløk og bladpersille i en liten bolle. Smak til med salt og pepper. Vend kål og eple i dressingen.
14. Skjær 2-3 små snitt på hver side av pølsene og legg dem på grillen. Grill pølsene til de er pent gylne rundt det hele, ca. 2-3 minutter.
Server hjemmelagde minipølser i luftige pølsebrød. Topp med kålsalat.