Helstekt kylling med epler og svisker

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Er en hel kalkun for mye for det llle selskapet du skal ha? Gi kyllingen samme behandling som kalkunen, og bli belønnet med en gyllen, saftig og lekker fugl som godt kan trone midt på bordet.

Ingredienser

6  porsjoner
  • 1 stk. kylling (ca. 1500 g)
  • 100 g smør
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 0,5 ts paprikapulver
  • 1 stk. løk
  • 3 stk. eple
  • 3 dl hvitvin
  • 200 g rosenkål
  • 1 pose svisker
  • 0,5 stk. granateple
  • 2 ss hakket bladpersille eller andre urter

Slik gjør du

  1. Skyll kyllingen godt, spesielt inne i hulrommet. Tørk godt med tørkepapir.
  2. Del løk og et eple i båter og fyll hulrommet på kyllingen med bitene. Knyt sammen lårene med litt hyssing.
  3. Smelt det meste av smøret (ta vare på litt til tilbehøret) og bland inn salt, pepper og paprikapulver. Pensle kyllingen godt med smørblandingen.
  4. Plasser kyllingen i en ildast form og hell i hvitvin.
  5. Sett formen langt nede i stekeovnen på 180 °C i ca. 1 time og 15 minutter, eller til kraften er klar når du stikker i kjøttet med en skarp kniv. Bruker du steketermometer, så stikk det inn i den tykkeste delen av kyllingbrystet og stek kyllingen til termometeret viser 68 ˚C. Pensle kyllingen med smørblandingen flere ganger under steketiden.
  6. Stell rosenkål og del de største i to. Del resten av eplene i grove biter. Varm en stekepanne med resten av smøret og stek epler og rosenkål til de er knapt møre. Tilsett sviskene og la dem bli gjennomvarme. Dryss over hakket persille.
  7. La den ferdige kyllingen hvile noen minutter før servering. Hell av kraften som har dannet seg i pannen og bruk den til å lage fløtesaus.

Legg epler, rosenkål og svisker rundt kyllingen og dryss over granatpelekjerner. Server gjerne med kokte poteter eller en god potetmos