skip navigation
matprat logo
Leksjon0.jpg

Å lage mat med barn fra 12 års alderen og oppover

Barna begynner i denne alderen på ungdomskolen og blir på mange måter mer ansvarlige for hva de putter i munnen. De begynner nå å lage mat selv når de kommer hjem fra skolen, og kanskje lager de seg frokost og matpakke også. Som foreldre kan du nå lære dem å bruke avanserte teknikker, å improvisere og å følge oppskrifter helt på egenhånd.

Mat og helse er et populært fag i skolen, og barna vil gjerne prøve ut de nyervervede kunnskapene sine på kjøkkenet hjemme. Jo mer de har fått prøve seg i kjøkkenet, jo tryggere og flinkere er de.  

Forslag til aktiviteter:

  • Hygiene på kjøkkenet bør nå være et fokus. Håndvask skal gjøres automatisk, og de skal også ha rent forkle og rent utstyr. Lære dem å holde rå og tilberedt vare fra hverandre.
  • Lese og forstå en oppskrift med framgangsmåte, og planlegge arbeidet og beregne tiden ut fra det.
  • Bruke komfyr og stekeovn.
  • Bruke store kjøkkenkniver med tilsyn.
  • Planlegge en hel middagsmeny.
  • Lære om matvarer, hva de kan brukes til og litt om næringsinnhold.
  • Eksperimenter. Hva skjer med maten når den varmes opp eller fryses?
  • Finne ut hvilke matvarer som er i sesong og finne oppskrifter til disse.
  • Improvisere og bruke fantasien. Bruke middagsrester til å lage lunsj eller middag dagen etter.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:10.5.1.24, server:MP-PRD-WEB06 29.06.2017 11:00:51