skip navigation
matprat logo

Januar kommer brått på for mange. Ikke bare skal vi finne tilbake til hverdagsrytmen, men vi fyller på med nyttårsforsetter og mål. Og ofte handler det om å spise sunt. Hverdagsmiddager laget av gode, norske kjøttråvarer, gjerne ispedd litt utenladsk inspirasjon. Det er ikke alltid like enkelt. Plutselig skjer det noe som forandrer på planene. Plutselig er det bortekamp istedenfor hjemmekamp og middagen må lages på 1-2-3. Vi har laget flere fristende sunne og raske retter til deg, så du og familien din kan holde nyttårsforsetter og tidskjema. Under finner du oppskrifter og inspirasjon på supper, salater og gryter til hverdagen. God middag!


Persillesuppe med strimlet svinekjøtt

Turmat
Middels
20–40 min

En suppe med frisk bladpersille, persillerot og potet! Persillesuppe smaker grønt og godt, og servert med mørt, norsk svinekjøtt i strimler blir den både mager og mettende.

Ingredienser

  • 400 g renskåret svinekjøtt i strimler
  • 2 ss margarin til steking
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 2 ss grovhakket bladpersille
  • Skall av 1 stk sitron (kun det gule)

Persillesuppe

  • 2 stk potet
  • 2 stk persillerot
  • 2 båt grovhakket hvitløk
  • 12 stk grovhakket løk
  • 1 ss olje til steking
  • 12 dl vann
  • 2 stk grønnsaksbuljong eller hønsebuljongterning
  • 100 g bladpersille
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
Vis næringsinnhold
Energi
238kcal
Fett
9.6g
Protein
25.7g
Karbohydrater
10.3g
Jern
2.2mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

1. Skrell potet og persillerot, og skjær dem i terninger. Fres hvitløk, løk,  potet- og persillerotteringer i en kjele med olje til de er blanke, men uten at de tar farge. 

2. Tilsett vann og buljongterninger, og kok grønnsakene møre.

3. Fjern grove stilker på persillen. Ha blad og mindre stilker i gryten og kok opp. 

4. Kjør suppen glatt med stavmikser eller i hurtigmikser. Smak til med salt og kvernet pepper.

Husk at suppen mister sin fine grønnfarge om den koker lenge etter at bladpersillen er hatt i.


5.
Brun strimler av svinekjøtt i flere omganger i en varm stekepanne med margarin til det har fått fin farge, 2-3 minutter. Krydre med salt og pepper. Vend inn grovhakket persille og sitronskall.  

Øs suppen over i dype skåler og topp med stekt svinekjøtt i strimler.

Denne retten kan gjerne serveres med grovt brød. Dette vil øke kalori- og næringsinnholdet.
Skal du lage suppe til mange, eller vil forberede alle ingrediensene på forhånd, legg potet- og persillerotterninger i en bolle med kaldt vann for å hindre oksidasjon og misfarging.


Vi har så vidt fått svelget julematen og kastet ut juletreet, før maset om slanking og «kom i form», begynner. Man kan bli matt av mindre. La oss beholde gleden over god mat laget av de gode, norske kjøttråvarene og hyggen rundt bordet, selv om jula er over. Vi har mørketid, kuldegrader og snøfall - vi trenger ikke i tillegg å slite med dårlig samvittighet. 


Kyllingsalat med bønner og linser

Turmat
Middels
20–40 min

Kyllingsalat med mør, norsk kylling, bønner og linser er en lett og smakfull middag eller lunsj. Chili og lime gjør salaten frisk, syrlig og hot

Ingredienser

  • 3 stk kyllingfilet i små terninger, à 120 g
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 1 ss olje til steking
  • 2 dl vann
  • 1 stk hønsebuljongterning
  • 1 ts chilipulver
  • saft av 12 stk lime
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 1 pk ertebønne-linsemiks , à 125 g
  • 1 stk agurk i små terninger
  • 1 stk rødløk i tynne skiver
  • 2 stk hjertesalat revet i grove biter
Vis næringsinnhold
Energi
194.3kcal
Fett
4.6g
Protein
26.4g
Karbohydrater
12.5g
Jern
0.8mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

1. Fres hvitløk raskt i en varm stekepanne med olje. Legg i terninger av kyllingfilet, hell på vann og ha i buljongterning. Sett på lokk og la det trekke i 2-3 minutter, eller til kyllingen er gjennomkokt.

2. Smak til kyllingen med chilipulver, limesaft, salt og pepper. Kraften skal være sterk, men også syrlig. Avkjøl litt.

3. Bland sammen ertebønne-linsemiks, agurk, rødløk og hjertesalat i en bolle. Hell kyllingbitene og kraften over i bollen med grønnsaker og bland godt.

Salaten smaker ekstra godt om du drysser over grovhakket koriander og mynte før servering.

Anrett salaten i en stor bolle eller i dype tallerkener.

Denne retten kan gjerne serveres med grovt brød. Dette vil øke kalori- og næringsinnholdet.

Slipper en å bruke energi på å planlegge middagen, får en kanskje mer overskudd til å gjøre andre ting, som en skitur midt i uken eller en ekstra tur med hunden etter jobb. Her har du forslag til lunsj, middag og kvelds laget av sunne, norske kjøttråvarer. De er alle raske å lage, og ikke gir mer enn 550 kalorier per porsjon.


Chili con carne med svinekjøtt

Turmat
Middels
20–40 min

Har du lyst på en ordentlig god gryte? Chili con carne er en superfavoritt! Med både tørket og fersk chili, bønner, grønnsaker og strimlet, norsk svinekjøtt er dette en gryte som både metter og varmer.

Ingredienser

  • 400 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet skåret i terninger
  • 2 ss margarin til steking
  • 1 stk finhakket løk
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 1 stk finhakket rød chili
  • 1 boks hermetiske tomater à 400 g
  • 1 boks chilibønner
  • 1 stk rød paprika i biter
  • 1 stk grønn paprika i biter
  • 112 ts chilipulver
  • 12 ts malt spisskummen
  • 12 ts salt
Vis næringsinnhold
Energi
298.8kcal
Fett
7.6g
Protein
29.7g
Karbohydrater
23.4g
Jern
3.7mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

1. Ha margarin i en varm gryte. Vent til margarinen slutter å bruse, og stek svinekjøttet i to omganger, sammen med løk, hvitløk og chili.

Chili er normalt spisse i formen og kan variere i lengde, farge og ikke minst styrke. Del chili i to på langs, fjern stilk, frø og skillevegger, og skjær den opp i skiver. Bruk gjerne engangshansker når du renser chili.

2. Hell over hermetisk tomat og la det surre i 3-4 minutter.

3. Bland inn chilibønner, paprika og krydder. Kok et par minutter og smak til med salt.

Liker du gryten litt ekstra hot? Ha i en ekstra chili eller litt chilipulver.

En smakfull gryte er klar til servering. Sett gjerne gryten rett på bordet eller server i dype tallerkener. 

Denne retten kan gjerne serveres med grovt brød. Dette vil øke kalori- og næringsinnholdet.