skip navigation
matprat logo
  1. To recycle

    Reinsdyrstek med selleri, eple og grønnkål

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    Over 60 min

    En perfekt stekt reinsdyrstek er vakkert rosa i kjernen, saftig, mør og med en deilig smak av fjell og vidde.

  2. to recycle

    QUINOASALAT MED EPLE, GRØNNKÅL OG PISTASJ

    Vanskelighetsgrad
    Middels
    Tid
    20–40 min

    Quinoa har blitt et populært alternativ til ris, pasta og poteter, og egner seg prefekt til denne salaten.

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen. Hvilken oppskrift du lager først, bestemmer du selv, det viktigste er at du slipper å kaste så mye mat. 

Reinsdyrstek med selleri, eple og grønnkål

Turmat
Middels
Over 60 min

En perfekt stekt reinsdyrstek er vakkert rosa i kjernen, saftig, mør og med en deilig smak av fjell og vidde. Her med deilig tilbehør som er både søtt og salt.

Ingredienser

4
  • 800 g reinsdyrstek
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper

Sennepsstuet grønnkål:

  • 200 g grønnkål
  • 1 ss smør
  • 2 ss matfløte
  • 1 ss dijonsennep
  • 12 ts tørket timian
  • 1 ts salt

Honningbakt selleri og eple:

  • 600 g sellerirot
  • 2 stk eple
  • 2 stk rødløk
  • 2 ss flytende honning
  • saften av 12 stk sitron
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ts salt

Slik gjør du

La reinsdyrsteken ligge på kjøkkenbenken en stund, slik at det kan tempereres. Forvarm stekeovnen til 125 °C.

1. Brun steken raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør. Krydre med salt og pepper.

2. Legg steken i en langpanne eller ildfast form og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Sett formen midt i stekeovnen til steketermometeret viser 55/60 °C (medium stekt), ca. 1 time. Pakk steken i aluminiumsfolie og la den hvile mens du lager tilbehøret.

3. Øk varmen i stekeovnen til 225 °C.

4. Skrell sellerirot og eple og skjær i terninger 2x2 cm. Kutt løk tilsvarende. Ha selleri, eple, løk, honning, sitronsaft og olje i en bolle og bland godt. Hell alt i en vid ildfast form og krydre med salt og pepper. Bak midt i ovnen i ca. 30 minutter, eller til grønnsakene har fått en fin gyllen farge.

5. Skjær vekk den grøve stilken på grønnkål og riv den i grove biter. Smelt smør i en vid stekepanne og fres grønnkålen til den faller sammen. Ha i fløte og sennep og kok grønnkålen i 3-4 minutter. Smak til med litt salt.

6. Fjern surringen på steken og skjær den i skiver.


Enten om du begynner med oppskriften over eller om du velger den under, kan du bruke mange av de samme ingrediensene som utgangspunkt for oppskriften med tanke på morgendagen.


Quinoasalat med eple, grønnkål og pistasj

Turmat
Middels
20–40 min

Quinoa har blitt et populært alternativ til ris, pasta og poteter, og egner seg prefekt til denne salaten. 

Ingredienser

4
  • 112 dl rød quinoa
  • 200 g grønnkål
  • 2 ss rapsolje
  • 2 stk syrlig eple
  • 1 stk rødløk
  • 100 g pistasjenøtter

Dressing:

  • Saft og skall av 12 stk sitron
  • 1 ts dijonsennep
  • 2 ss flytende honning
  • 12 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 4 ss olivenolje
  • 4 ss finhakket persille

Slik gjør du

1. Skyll quinoa i kaldt vann i et fint dørslag (dette vil gjøre den mindre bitter. Kok den etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og sett til side for avkjøling.

2. Lag dressing mens quinoaen koker: bland sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Tilsett litt vann om dressingen er for kraftig.Sett til side.

3. Forvarm stekeovnen til 180 °C. Rens grønnkål for tykke stilker og riv den i grove biter.Ha den i en bolle og hell over olje. «Massér» grønnkålen med hendene til den blir blank og myk.Legg bakepapir på et stekebrett og fordel grønnkålen godt utover papiret. Stek midt i ovnen i ca 15 minutter, eller til grønnkålen er tørr og sprø. Ta ut av ovnen og avkjøl.

4. Del eple i to og ta ut kjernehuset. Kutt i tynne båter. Kutt løk i tynne båter eller skiver.

5. Grovhakk pistasjnøtter.

6. Bland alle ingrediensene til salaten i en bolle og hell over dressingen. Server med en gang.

Dryss smuldret fetaost eller annen ost over salaten før servering. Bytt ut pistasjnøtter med hakkede mandler eller hasselnøtter.

 

Quinoa er et frø fra Sør-Amerika, som har fått økende popularitet i resten av verden de siste årene. Det er veldig viktig å skylle quinoaen godt i varmt vann før den kokes, for å fjerne rester av stoffet saponin, som er quinoaens naturlige beskyttelse mot insekter. Saponin smaker bittert, og kan være tøft for tarmen. Kok quinoaen i usaltet vann (dobbelt så mye vann som quinoa) i ca. 15 minutter. Etter 12 minutter «popper» quinoafrøene. Da kan du senke varmen litt, og sette på et lokk. I løpet av de neste minuttene vil quinoaen absorbere mye av væsken.