skip navigation
matprat logo

Fårikål og Lammecurry

FÅRIKÅL OG RASK LAMMECURRY

Gjenoppskrifter er to ulike middagsretter, laget med tanke på morgendagen, slik at du slipper å kaste så mye mat. 

FÅRIKÅL

Turmat
Enkel
Over 60 min

Fårikål er Norges ubestridte nasjonalrett - stemt frem av Nitimens lyttere for 40 år siden. Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget. Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle store og små til høstens etegilde rundt den dampende gryta!

Ingredienser

  • kg fårikålkjøtt
  • kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  
  3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

Har du mye fårikålkjøtt igjen etter fårikålmiddagen kan du lage rask lammecurry. 

Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men husk at fårekjøttet trenger lenger tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd.


Du kan bruke mange av de samme ingrediensene i retten over som utgangspunkt for retten under, så du slipper å kaste så mye mat.


RASK LAMMECURRY

Turmat
Enkel
Under 20 min

En enkel og ganske rask curry med ferdig stekt eller kokt lammekjøtt. 

Ingredienser

  • 600 g ferdigkokt benfritt lammekjøtt
  • 2 stk løk
  • 4 båter hvitløk
  • ts frisk ingefær
  • 1 ss olje
  • 1 stk hel kanel
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 ts chilipulver
  • 1 boks hakkede tomater
  • dl lammekraft
  • 1 dl gresk yoghurt
  • ½ ss malt spisskummen
  • 1 ss malt koriander
  • ½ ss gurkemeie
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper
  • ½ potte frisk koriander

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i mindre biter og sett det til side
  2. Kok ris etter anvisning på pakken
  3. Mens risen koker: Finhakk løk, hvitløk og ingefær. Fres i varm olje til løken er myk og blank. Tilsett kanel, laurbærblad og chilipulver og fres videre i 2-3 minutter
  4. Hell i hakkede tomater og kraft og kok opp. Senk temperaturen og la det hele koke i 10 minutter
  5. Bland yoghurt, spisskummen, koriander og gurkemeie
  6. Vend kjøtt og yoghurt inn i sausen og kok opp. La det hele småkoke til alt er gjennomvarmt
  7. Smak til med salt og pepper. Dryss over hakket koriander

Server curryen rykende varm med ris, yoghurt, naan-brød og mango-chutney.

Benfritt grytekjøtt av får