Hopp til hovedinnhold

Flere fordeler med rødt kjøtt

Flere fordeler med rødt kjøtt

Mye næring per bit, og perfekt på høsttallerkenen.

Biff med bakte rotgrønnsaker

 Med rent rødt kjøtt får du protein av høy kvalitet og viktige vitaminer og mineraler, spesielt jern og sink.

Høst sesongen byr på norske rotgrønnsaker og rike smaker. Rødt kjøtt er den perfekte følgesvennen på tallerkenen, og kan bidra til deilige, næringsrike og mettende måltider.

Smak på norsk mat i sesong!

 

Å spise i sesong betyr at du får råvarer på sitt aller beste.

Om høsten er det ekstra digg med smakfulle rotgrønnsaker sammen med lam, storfe og vilt i varmende gryter, ovnsbakte godsaker og langtidsstekte retter.

Når kveldene blir mørkere, smaker maten ekstra godt når du samler folk rundt bordet til lune, mettende måltider. 

Biffsalat med byggryn og eple scatterplate

En næringspakke til kroppen

Rødt kjøtt er stappfullt av næring i hver eneste bit: 

Protein: bidrar til å bevare og bygge muskler 


Jern: har en rolle i kroppens oksygentransport og energiomsetning, og bidrar også blant annet til å redusere tretthet og utmattelse 


 Sink: bidrar blant flere ting til normalt immunsystem og i beskyttelse mot oksidativt stress 

 

Oppskrift: Biff med byggryn og eple

Flere fordeler med rødt kjøtt

En liten fun fact:

Jernet i kjøtt tas opp 3–5 ganger bedre enn fra plantemat.

Derfor gir rødt kjøtt som del av et balansert kosthold ekstra påfyll når du trenger det. 

Biff med bakte rotgrønnsaker

Balansert tallerken = bra for deg!

Høsten er sesong for digge rotgrønnsaker: perfekt å starte med når du setter sammen et sunt måltid. 


Tenk tre deler: 
Masse grønt → fiber + vitaminer 


Potet, grovt brød eller annet fiberrikt tilbehør → karbohydrater med mye fiber som gir et mer stabilt blodsukker  


Rent rødt kjøtt → protein, jern og sink 


Prøv biff med bakte rotgrønnsaker, en tallerken som gir alt du trenger, og en metthetsfølelse som varer. 

Oppskrift: Biff med bakte rotgrønnsaker

Lapskaus

Hva med helsedebatten?

Det er mye prat om rødt kjøtt og helse, og forskningen peker ikke alltid i samme retning. Mye bygger på befolkningsstudier som viser sammenhenger, men ikke årsaker.

Rent rødt kjøtt i et variert kosthold er sunt, og det er ekspertene enige om: Et balansert kosthold kan fint inkludere rent rødt kjøtt i moderate mengder. 

Flere fordeler med rødt kjøtt

Kort sagt: Det er helheten i kostholdet over tid som teller.

Vil du spise smart?

Varier proteinkildene gjennom uka og fyll på med mye grønt og grovt. 

Kjøttboller med ovnsbakte poteter og tahini yoghurt

Slapp av og kos deg med maten

Det finnes hundrevis av kostholdsråd der ute, og det er lett å bli forvirra.

 

Våre tips er enkle: 

1. Spis variert fra alle matvaregrupper 

2. Mer grønt hver dag 

3. Ofte potet eller andre fiberrike råvarer som tilbehør 

4. Varier mellom proteinkildene på tallerkenen; fisk, kjøtt, egg, meieriprodukter og bønner/linser 

 

Og husk: Høsten er tid for lune gryter og smakfulle middager som samler folk rundt bordet.

Mat skal ikke stresse deg, den skal smake godt og gi deg energi til hverdagen💚

 

Oppskrift: Kjøttboller med ovnsbakte poteter og tahinidip

Vil du lære mer?

Les mer her;

Alt du måtte lure på om kosthold - ernæringsfakta og tips

Det du trenger å vite om kjøtt og helse

Collings R., et al. (2023). The absorption of iron from whole diets: a systematic review. 


Domellöf, M. & Sjöberg, A. (2024) Iron – a background article for the Nordic Nutrition Recommendations 2023. 


European Food Safety Authority (EFSA) (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to zinc and function of the immune system (ID 291, 1757), DNA synthesis and cell division (ID 292, 1759), protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 294, 1758), maintenance of bone (ID 295, 1756), cognitive function (ID 296), fertility and reproduction (ID 297, 300), reproductive development (ID 298), muscle function (ID 299), metabolism of fatty acids (ID 302), maintenance of joints (ID 305), function of the heart and blood vessels (ID 306), prostate function (ID 307), thyroid function (ID 308), acid-base metabolism (ID 360), vitamin A metabolism (ID 361) and maintenance of vision (ID 361) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061 


European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to protein and increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 414, 616, 730), contribution to the maintenance or achievement of a normal body weight (ID 414, 616, 730), maintenance of normal bone (ID 416) and growth or maintenance of muscle mass (ID 415, 417, 593, 594, 595, 715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 


European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID 374, 2889), oxygen transport (ID 255), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 255), reduction of tiredness and fatigue (ID 255, 374, 2889), biotransformation of xenobiotic substances (ID 258), and “activity of heart, liver and muscles” (ID 397) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 


Helsedirektoratet (2024). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge. 


Lescinsky, H., Afshin, A., Ashbaugh, C. et al. (2022). Health effects associated with consumption of unprocessed red meat: a Burden of Proof study.   


Mattilsynet (2024). www.matvaretabellen.no 


Pouzou, J. & Zagmutt, F. (2024, mai). Guidelines to restrict consumption of red meat to under 350 g/wk based on colorectal cancer risk are not consistent with health evidence.